Pääkirjoitus: Kisamatkalle lähtevä ottaa tietoisen riskin – Itärajan yli matkustaa nyt tuhansia jalkapalloturisteja

Eeva Sederholm

Koronasta huolimatta itärajan kautta matkustaa lähiaikoina useita tuhansia ihmisiä Venäjälle. Kohteena ovat jalkapallon EM-kisat. Joukossa on jalkapallofaneja, jotka ovat odottaneet matkaansa vuosikausia. Heidän odotuksensa palkitaan nyt historiallisessa turnauksessa, kun Suomi pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvoturnauksessa.

Kuitenkin niin Eksote kuin THL:kin suosittavat kisojen katsomista kotisohvalta. Moni suomalaisfani toimiikin tämän mukaan ja jättää lippunsa käyttämättä. Muun muassa eteläkarjalainen kisaturisti Esa Kallio kertoi arvioineensa Venäjän koronatilanteen liian huonoksi, vaikka kävikin Tanskassa Suomen ensimmäisen pelin katsomassa.

Jokaisen rajan ylittävän kannattaa nyt tiedostaa, että hän ottaa tietoisen riskin. Siitäkin huolimatta, että rokotteen ensimmäinen tai molemmat sarjat olisi otettuna, tauti voi tarttua. Moni pitkästä aikaa maahan matkustava aikoo viipyä siellä pidempään kuin pari päivää, joten kontakteja muihin ihmisiin ehtii syntyä niin kaupoissa kuin ravintoloissakin.

Suomen viranomaiset varoittivat vastikään, että Venäjän epidemiatilanne on pahentunut ja ilmaantuvuusluvut ovat ihan eri lukemilla kuin Suomessa.

Taustalla huonoon tilanteeseen on muun muassa kansalaisten epäluottamus siihen, onko koko tauti lainkaan vaarallinen. Toisaalta rokotekattavuus on edelleen vähäinen. Moni venäläinen näkee Sputnik-rokotteen enemmän geopolitiikkana kuin oman terveyden turvaajana.

Eksoten mukaan viime viikkoina puolet Etelä-Karjalassa todetuista koronatartunnoista on tullut rajalla otetuista näytteistä. Nämäkin luvut kertovat siitä, että tautitilanteet rajan eri puolilla ovat erilaiset.

Jokaisen kisamatkalle lähtevän on syytä noudattaa vuoden aikana hyvin tutuksi tulleita käytäntöjä: pitää turvavälejä, käyttää maskia ja pestä käsiä. Paluun jälkeen kannattaa ottaa viranomaissuositukset vakavasti. THL suosittaa koronatestiä riskimaasta tulevilla 72 tunnin jälkeen maahan saapumisesta, jos ei ole vielä sairastanut tautia tai on saanut vasta yhden annoksen rokotesarjasta. Ennen testitulosta on syytä myös välttää kontakteja. Erityisen tarkkana on syytä olla, jos omassa lähipiirissä on haavoittuvassa asemassa olevia.

Vaikka terveysturvallisuus voi jäädä jalkapallohuumassa unholaan, kannattaa tässäkin asiassa muistaa, että ihmisten terveys tulee aina ennen jalkapalloa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka