Pääkirjoitus | Imatran kaupunginjohtajavalinta voi käydä kalliiksi SDP:lle – Poliisitutkinta osuu keskelle vaalikamppailun tärkeintä aikaa

Imatran kaupunginjohtajavalinta on osoittautumassa raskaaksi ratkaisuksi Imatran sosialidemokraateille. SDP-taustaisen miesehdokkaan ajaminen väkisin ohi kuntajohtajana varsin kokeneen sitoutumattoman naisen on ajanut tasa-arvopuolueena profiloituneet demarit ahdinkoon kuntavaalien loppusuoralla.

Johtajavalinnasta on vireillä valituksia hallinto-oikeudessa, ja viimeksi asia nousi valtakunnan julkisuuteen, kun poliisi vahvisti SDP:n ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimivan Imatran valtuuston puheenjohtaja Niina Malmiin liittyvän esitutkinnan rikosnimikkeet.

Kyse on valtuuston varapuheenjohtaja Erkki Saarimäelle (sin.) hankituista viisumeista. Saarimäelle hankittiin neljän vuoden viisumi, vaikka Venäjän rajan avautumisesta ei ole mitään käsitystä eikä hän enää asetu ehdolle. Hankintaa on vaikea perustella millään tavalla hyvin päin. Myös Imatran sisäinen tarkastus totesi, että todellista viisumin tarvetta ei ole ollut.

Saarimäkeä poliisi epäilee Uutisvuoksen tietojen mukaan maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Malmin osalta asiaa tutkitaan tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena.

Saarimäki on kohun jälkeen maksanut itse viisuminsa.

Esitutkinta on tärkeä, sillä viisumihankinnan päälle on asetettu rankkoja epäilyksiä. Myös Malmin ja Saarimäen oikeusturva on huomioitava, ja heidän on päästävä puolustautumaan.

Poliittiset kilpailijat vihjailevat, että Saarimäki ostettiin viisumilla SDP:n kaupunginjohtajaehdokkaan taakse. Heitto lahjonnasta on raskas. Sitä on myös vaikea todistaa.

Demareille hankalaa on se, että myös kaupungin sisäisessä tarkastuksessa puhutaan ajankohdasta. Sen mukaan varovaisuus viisumihankinnassa kaupunginjohtajavalinnan alla olisi ollut paikallaan.

Avoimeen demokratiaan äänten ostaminen ei kuulu, olipa taustalla millaiset voimat tai vaikuttimet tahansa.

Demareille asia on vaikea myös valtakunnallisesti. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamupalakohu oli juuri laantumassa, mutta kielteinen julkisuus puolueen ympärillä jatkuu vaalikampanjoinnin tärkeimmillä hetkillä.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka