Hallituksen sote-uudistus selvisi tällä kertaa perustuslakivaliokunnasta, mutta ei päätöksenteko tämänkään hallituksen aikana helppoa ole. Eduskunnan pitäisi päättää lakipaketista vielä ennen kesätaukoa, mutta nyt kiistakysymykseksi on vähän yllättäen noussut kysymys maakuntaverosta.
Hallitusohjelmassa sote-uudistukseen liittyy maakuntavero, mutta asiaa selvittänyt parlamentaarinen komitea suhtautui keväällä asiaan kovin nihkeästi. Perusteena oli muun muassa veroprosenttien voimakas eriytyminen maan sisällä. Jo nyt kuntaverotus vaihtelee tuntuvasti eri osissa maata ja maakuntavero tätä vielä kärjistäisi.
Yksi peruste oli, että pelkästään soten ja pelastustoimen kattamiseksi kerättävä vero ei ole perusteltu. Uusien alueiden tehtäväthän ovat nyt jäämässä varsin suppeiksi, kun vielä viime vaalikaudella tavoitellusta monialaisesta maakunnasta on luovuttu.
Puolueista etenkin keskusta haraa maakuntaveroa vastaan, vaikka vielä viime kaudella piti sitä hyvänä. Nyt vasemmistoliitto ja vihreät ovat ottaneet asiassa tiukkoja kantoja ja edellyttävät, että maakuntaverosta pidetään kiinni: ilman veroa ei etene myöskään sote.
Sinällään maakuntaverolle on ymmärrettäviä perusteita. Mitä on uusien maakunnallisten sote-alueiden itsehallinto, jos kaikki rahat tulevat valtiolta ja tiukka ministeriön säätely ohjaa toimintaa? Kun maakunnalla on "omaa" rahaa, sillä on myös mahdollisuus taata palveluiden taso.
Vastustavat argumentitkin ovat huomionarvoisia. Yksittäisen veronmaksajan kannalta pelkoja herättää etenkin, kuinka paljon uusi verottava hallinnon taso vaikuttaa verorasitukseen kokonaisuudessaan.
Lopulliset päätökset maakuntaverosta jäävät joka tapauksessa myöhemmäksi ja verotuksen voimaantulo lykkääntyisi seuraavan vaalikauden puolelle. Sama vaiheittaisen etenemisen malli koskee monta muutakin soten yksityiskohtaa. Ei tästä kerralla valmista tule. Viilaaminen jatkuu vielä pitkään.
timo.laitakari@kaakonviestinta.fi