Pääkirjoitus Viikonlopun sääennusteet nostavat jo hikeä virkavallan otsalle – Nuorison kokoontumisille hymiseminen on aikuisilta vastuun pakoilua

Etelä-Karjalan siirtyminen väljempiin koronarajoituksiin on pistänyt kansaan vipinää. Ihmiset ovat uskaltautuneet taajamiin palveluiden ääreen hoitamaan rästiin jääneitä asioita. Ulos houkuttelee myös erinomainen sää. Olo parantuneesta koronatilanteesta voi heittäytyä niin kepeäksi, että yhä olemassa olevat suositukset unohtuvat.

Näin on käynyt kaikille ikäluokille. Viimeisten viikkojen aikana on uutisoitu varsin massiivisista nuorten kokoontumisista. Imatralla mopomiitin jälkimaininkeja käytiin sosiaalisessa mediassa, kun nuoret ja aikuiset syyttelivät toisiaan. Lappeenrannassa mopojen ja autojen kokoontumiseen osallistui useita satoja nuoria. Molemmissa tapahtumissa paikalla oli myös poliisi, joka puuttui peliin sakoilla, ajokorttien hyllyttämisillä ja jopa rikosilmoituksilla.

Pärisevälle nuorisomassalle on helppo hymistellä. Ajat ovat olleet ankeat kaikille. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista on saatu huolestuttavia uutisia, sillä sosiaaliset suhteet ja yhteisön kontrolli ovat monella heikentyneet. Vapautuneet teiniporukat ovat ilo silmälle ja antavat uskoa arjen kevenemiseen.

Helpotus yhteen kokoontuvista nuorista ei silti saisi hämärtää vastuuta, joka aikuisilla tilanteesta on. Viranomaiset eivät sorvaa kokoontumisrajoituksia lämpimikseen. Vastuullisten kansalaisten, nuorten ja aikuisten, tehtävänä on huolehtia, että koronaepidemia jatkaa kutistumistaan jatkossakin. Tämä ei onnistu, elleivät talkoisiin osallistu kaikki.

Viikonloppuun luvataan upeaa kevätjuhlakeliä. Poliisilaitoksilla sääennusteita seurataankin hikikarpalot otsalla, sillä lämpö on yleensä tarkoittanut päättäjäisten juhlinnassa ylilyöntejä. Nyt on vain maltettava ajatella eteenpäin. Etäisyyksiä, rajoituksia ja hygieniaohjeita noudattamalla tulossa on hyvä kesä.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka