Katukanava: Ruokolahden hyvinvointiaseman kesäsulku, pakkoratkaisu vai tahdon asia?

Tein helmikuussa kokoomusryhmän kanssa valtuustoaloitteen Ruokolahden terveysaseman kesäsulun perumisesta ja resurssien järjestelemisestä kesälomakaudella tavoitteena kuntalaisten sekä lomalaisten sujuvat ja turvalliset lääkäri- ja hoitajapalvelut. Ruokolahdella on arvioitu olevan kesäaikana noin kaksikertainen väkimäärä normaalitilanteeseen nähden. Puhutaan noin 10 000 ihmisestä. Eksoten Tuula Karhula luonnehti (UV 30.5.) kesän hoitaja- ja lääkäriresurssia Honkaharjussa sekä Ruokolahden että Rautjärvin hyvinvointiasemilla kohtuulliseksi. Maallikko voisi siitä päätellä hyvinvointiasemien auki pitämisen olevan hyvin järjestettävissä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sulku toteutetaan Ruokolahdella 12.7.–8.8.

Selvittäessäni tarkemmin asiaa minulle välitettiin tiedoksi seuraavaa:” Eksote on käsitellyt pyyntöänne laajasti ja toteaa, että näin myöhään keväällä tullut pyyntö ei ole toteutettavissa hyvää työnantajatoimintaa noudattaen, koska hoitajamme ovat jo suunnitelleet ohjelmaansa ensi kesän oletetuille loma-ajankohdilleen”. On valitettavaa ja harmillista, että olimme helmikuussa liian myöhään liikkeellä. Toisaalta voi myös kysyä kuka johtaa Eksotessa näitä asioita?

Ammattiliitto Tehyn sivuilla on asiasta seuraava teksti:” Työnantajan direktio-oikeus eli työnjohto-oikeus takaa sen, että työnantajalla on oikeus valvoa ja johtaa työtä. Työnantaja päättää miten, missä, milloin ja millä välinein työtä tehdään. Työntekijällä on velvollisuus noudattaa työnantajan antamia ohjeita ja määräyksiä”.

Tämä ei ilmeisesti koske lomiin liittyviä asioita. Herää kysymys kuntien ja alueiden tasapuolisesta kohtelusta. Missä muualla suljetaan noin 10 000 ihmisen palvelut kokonaan neljäksi viikoksi? Löytyykö näitä alueita esimerkiksi Lappeenrannasta?

Ihmisten hyvinvointipalveluiden saatavuus ja turvaaminen ei ole vain tulevan kesän asia, vaan siitä on huolehdittava myös tulevaisuudessa.

Toiminnan rahoittavien kuntien ja Eksoten välisen viestinnän tulisi jatkossa muuttua tasavertaiseksi vuoropuheluksi nykyisen yksipuolisen ilmoittamisen sijaan.

Ari Kostiainen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Ruokolahti

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka