Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronarokottamisen tahti kiihtyy – Rajoitusten purkaminen näyttää olevan paljon niiden asettamista vaikeampaa

Suomeen tulee tällä viikolla ennätykselliset 356 000 koronarokoteannosta. Se on peräti 115 000 annosta enemmän kuin viime viikolla. Tulevina viikkoina Suomeen odotetaan noin 280 000 annoksen eriä, mikä sekin on selvästi aiempaa suurempi määrä.

Suomessa ensirokotteen on saanut 44 prosenttia väestöstä. Tehosteen saaneita on noin yhdeksän prosenttia kaikista kansalaisista. Ensimmäinen rokote suojaa melko tehokkaasti koronataudin vakavammalta muodolta. Toinen rokoteannos nostaa suojan erittäin korkeaksi.

Rokottaminen on kilpajuoksua taistelussa virusmuunnoksia vastaan. Tällä hetkellä rokotteiden teho muunnoksia vastaan on hyvä. Vaikka virus muuntuukin, rokotteiden tehot ovat säilyneet hyvällä tasolla.

Rokottamisen tahti on ollut Suomessa ripeä. Tärkeää olisi, että mahdollisimman monet rokotteen myös ottaisivat. Rokotehaittoja on raportuitu jonkin verran, mutta vakavien haittojen määrä on pysynyt alhaisena. Korona on ollut ja on edelleen pahimmillaan tappava tauti. Siksi rokotteen ottaminen on tärkeää.

Kesän kynnyksellä myös päivittäiset tartuntaluvut ovat painuneet alaspäin. Sunnuntaina ja maanantaina on raportoitu yhteensä vain 119 uutta tartuntaa. Kevään aikana koronatartunnat ovat painottuneet alle 30-vuotiaiden ikäryhmään. Kun rokotesaatavuus paranee, tuo ikäluokka saanee rokotteita jo juhannukseen mennessä.

Kesän alkaessa Suomen koronatilanne on merkittävästi parempi kuin mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pari kuukautta sitten ennusti. Pahimmat skenaariot eivät lähimainkaan toteutuneet. Suomalaiset ovat sitkeästi noudattaneet varovaisuutta ja vältelleet turhia kontakteja.

Vaikka terveydenhuollon asiantuntijat mielellään vielä maalaavatkin uhkakuvia, olisi jo paikallaan lieventää rajoituksia. Kun tartuntamäärät lähtivät nousuun, rajoitteita syntyi nopeilla päätöksillä. Saman periaatteen pitää toimia myös toiseen suuntaan.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi