Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Imatra tarvitsee oman korruptionyrkin, sillä julkisuuteen päätyvien rajatapausten ennaltaehkäisy on halvempaa kuin jälkihoito

Rakenteellista korruptiota on tutkittu Suomessa jo melko hyvin. Korruptiota on laillista ja laitonta. Molemmat ovat epäeettisiä ja johtavat luottamuksen menettämiseen.

Korruptio aiheuttaa taloudellisia menetyksiä, joka jää kuntalaisten kustannettavaksi. Luottamuksen puutteesta seuraa välinpitämättömyyttä politiikkaa kohtaan eli äänestysvastaisuutta vaaleissa. Pieni äänestysaktiivisuus ei tuuleta valtaeliittiä, joka tyytyväisenä, tulkiten tueksi, jatkanee samaan malliin.

Nyt on yksittäisiä esimerkkejä selvityksen alla ja yhtenä esimerkkiryppäänä voi mainita Uutisvuoksessa 13.5.2020 ollut uutisanalyysi Imatran tilakytköksistä.

Toki yritysten toimintaedellytysten luominen ja ylläpitäminen on yksi keskeinen elinvoimatekijä ja siitä seuraa taloudellista vakautta ja hyvinvointia. Miten tätä sitten tulisi tehdä? Mielestäni ainakin tosiasioihin perustuen, tasavertaisesti yrityksiä kohdellen ja ilman painostusta.

Paras tukimuoto on tukea paikallisuutta kaupankäynnin kautta, hankkimalla tavaroita ja palveluita, joita tarvitaan joka tapauksessa. Tarpeettoman hankkiminen on katteetonta piilotukea.

Tarkastuslautakunnan ylläpitämä sidonnaisuusrekisteri ei ole pelkkä muodollisuus, vaan heräte siitä, että kaikessa päätöksenteossa tulee itse vapaaehtoisesti välttää oman edun tavoittelua. Jos tätä ei opita, ollaan rajatapausten äärellä jatkossakin.

Vaaleissa äänestäjät eivät anna valtakirjaa oman edun tavoitteluun. Hyvä näkökulma voisi olla, että ”miltä joku asia tavallisen kuntalaisen silmin katsottuna näyttää”.

Yleisesti ottaen korruptio saadaan kuriin läpinäkyvyydellä ja rehellisellä toiminnalla. Sen hoitoa on verrattu ilmastonmuutokseen, jossa päätökset ovat kiireellisiä, jotta tulevaisuudessa olisi toivoa paremmasta.

Itse olen tehnyt kuntalaisaloitteen ”Korruptionyrkki Imatralle”. Nimi on toki raflaava, mutta iskee kovimpaan ytimeen. Sen tarkoitus on korruptioon viittavien ja lievempienkin rajatapauksien ehkäiseminen jo etukäteen.

Jatkuva jälkipuinti julkisuudessa aiheuttaa maineenmenetystä Imatralle ja hinta on kova. Ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin jälkihoito, kaikessa.

Hannu Tuovila

kuntavaaliehdokas (kd., sit.)

Imatra