Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Suomen talous ei kaadu pääministerin aamiaiskuluihin, mutta käytäntöjen on oltava läpinäkyviä

Suhteellisesti ottaen voi pitää hyvänä, että valtakunnan uutisaiheista kärjessä ovat olleet pääministerin aamiaistarvikelasku eivätkä sen vakavammat ongelmat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on virka-asunnossa asuessaan saanut perheineen nauttia aamiaista veronmaksajien kustannuksella ja ilmeisesti myös verovapaana etuna. Noin 300 euron kuukausittaisten elintarvikeostojen kuitit on salattu. Käytännön nosti julkisuuteen Iltalehti.

Marin on todennut julkisuudessa, että hän on noudattanut aikaisempaa käytäntöä, eikä ole osallistunut asiasta päättämiseen. Näin varmasti onkin. Käytäntö on eri kuin tasavallan presidentillä, joka on maksanut ruokalaskunsa itse.

Suomen talous ei kaadu pääministerin aamiaiskuluihin, eikä myöskään esimeriksi Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan kauneudenhoitokuluihin.

Imatralla setvitään parhaillaan kaupungin luottamushenkilöiden viisumi- ja matkakuluja. Kyse on tässäkin korkeintaan muutamien satasten laskuista, joita on maksettu yhteisestä kukkarosta.

Suomalaista yhteiskuntaa kannattelee vaatimus oikeudenmukaisuudesta. Pienet teot, pienikin kähmintä ja suosiminen voivat rapauttaa luottamusta päättäjiin. Ne voivat myös laskea veronmaksumoraalia. Suomalainen yhteiskunta ei onneksi laajalti perustu korruptioon ja etujen nyhtämiseen keinoilla millä hyvänsä.

Jos pääministeri tarvitsee virkansa hoitamiseen kansalaisten tarjoaman aamiaisen, niin päätökset ja kuitit siitä on kiemurtelematta saatava nähtäväksi. Asia on syytä perustella niin ymmärrettävästi, että sen hyväksyy ruoka-apujonon asiakaskin. Jos käytäntö koetaan epäreiluksi, se voidaan myös muuttaa, jolloin se ei jää kestoaiheeksi pyörimään julkisuuteen.

ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi