Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Virka ei sido virastotaloon – Mahdollisuus asua vaikka Saimaan rannalla voi kiinnostaa virkamiestäkin

Koronaepidemia pisti Suomessa käyntiin ennennäkemättömän etätyö- ja digitalisaatioaallon. Reilussa vuodessa on käynyt selväksi, että yllättävän harva työtehtävä edellyttää paikalla oloa jossain tietyssä rakennuksessa.

Valtiovarainministeriö esitteli maanantaina ajatuksiaan tulevaisuuden monipaikkaisesta työstä kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) webinaarissa. Ylijohtaja Juha Sarkio puhui mallista, jossa valtion työntekijät voisivat itse valita, missä valtion toimipisteessä haluaisivat työskennellä. Malliin kuuluisi uudenlaiset yhteiskäyttöiset valtion virastotalot, jotka kokoaisivat eri alojen virkamiehet tehokkaasti yhteisiin tiloihin.

Maakunnista katsottuna visio tuntuu järkevältä. Hyödyt ovat ilmeisiä paitsi tilojen käytön myös ilmaston ja työvoiman saatavuuden kannalta. Yksittäisen työntekijän näkökulmasta se mahdollistaa vapaammin asuinpaikan valitsemisen ja vähentää tarvetta pendelöintiin.

Väestökadon vaivaaville maakunnille malli antaa vähintäänkin mahdollisuuksia "pidon" parantamiseen, kun valtion töihin ei tarvitse muuttaa Helsinkiin. Parhaassa tapauksessa paikkariippumaton työ mahdollistaa myös pienimuotoiseen muuttovirtojen kääntämiseen. Mahdollisuus asua vaikkapa Saimaan rannalla voi kiinnostaa virkamiestäkin.

Kun taaksepäin katsotaan, valtio on hiljalleen paennut maakunnista jo vuosikymmeniä. Virastot ja viranomaiset ovat harventaneet toimipisteverkostoaan ja vähentäneet väkeä. Pikkukunnissa valtion toimipisteitä ei ole lainkaan ja maakuntakeskuksissakin läsnäolo on ohentunut.

Osittain kyse on terveestä kehityksestä, kun valtio on tehostanut toimintojaan. Jostain syystä tehostaminen on haluttu hoitaa niin, että työpaikkoja viedään juuri maakunnista. Kaikista alueellistamispuheista huolimatta Uudenmaan osuus valtion työpaikoista on kasvanut trendin omaisesti koko 2000-luvun.

Alueellistaminen saa uuden sävyn kun siitä puhutaan paikkariippumattomuutena. Alueille se tuo mahdollisuuden kilpailla asukkaista omilla vahvuuksillaan. Ihmiset valitsevat, missä milloinkin haluavat asua.

timo.laitakari@kaakonviestinta.fi