Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valko-Venäjä on häirikkö, joka viis veisaa säännöistä

Kun Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina matkustajakoneen muuttamaan reittiään ja laskeutumaan Minskiin, tuntui tieto epätodelliselta. Totta se kuitenkin on, koska Valko-Venäjä viis veisaa kansainvälisistä säännöistä. Valko-Venäjä allekirjoitti toiminnallaan, että maa on vaarallinen häirikkö, joka on pahimmillaan valmis vaarantamaan syyttömien ihmisten turvallisuuden.

Valko-Venäjä halusi ja sai koneesta oppositiovaikuttaja Roman Protasevitshin, joka pidätettiin Minskin lentokentällä. Kansainväliset asiantuntijat maalaavat synkkiä ennusteita Protasevitshin päälle. Häntä saattaa odottaa kuolemantuomio.

Sunnuntaisen tapahtuman jälkeen siviililiikenne Valko-Venäjän ilmatilassa on mahdotonta. Vaikkei tällaisia reittipakotuksia ole aiemmin nähtykään, se vaarantaa lentomatkustajien turvallisuuden pysyvästi. Muutamat lentoyhtiöt ilmoittivat maanantaina kiertävänsä jatkossa Valko-Venäjän ilmatilan. Finnair ei ole vielä tätä linjausta tehnyt. Pitäisi tehdä.

Valko-Venäjällä on kuohunut pitkään. Aleksandr Lukashenko valittiin uudelleen presidentiksi viime vuonna kiistanalaisissa vaaleissa. Niiden jälkeen oppositio on osoittanut mieltään ja hallinto on vastannut mielenilmaisuihin kovin ottein. Koska Lukashenko pelkää oppositiota, hän kohtelee sen keulahahmoja säälimättömästi.

Länsivallat ymmärrettävästi tuomitsivat jyrkästi Valko-Venäjän toiminnan. Lännen johtajat ovat väläytelleet pakotteiden tiukentamista. Vaatimuksia Protasevitshin vapauttamiseksi on myös esitetty.

Parhaillaan Brysselissä koolla olevilta Euroopan unionin johtajilta odotetaan nyt kovia päätöksiä. Kun valtio kaappaa EU:n sisäisellä lennolla olevan lentokoneen, ei pelkkä sormien heristely riitä. Unioni on monissa asioissa riitaisa, mutta tässä yksituumaisuuden luulisi syntyvän helposti. Jos unioni on tässä liian lepsu, sille ei löydy ymmärrystä eikä kannatusta.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi