Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Mopoilussa koetellaan rajoja, mutta myös aikuisten on säilytettävä järjellinen käyttäytyminen – Imatralle pitäisi saada nuorten käyttöön moposuora

Mopojen pärinä on kesän merkki. Imatralaiset nuoret ovat aktiivisia mopoharrastelijoita. Myöskin tänä kesänä mopoilijat ovat katukuvassamme tuttu näky. Mopoilu on herättänyt jälleen tunteita, kun kovat äänet ja muut lieveilmiöt turhauttavat. Se on johtanut ylilyönteihin ja nuoria on uhkailtu jopa väkivallalla aikuisten toimesta. Ei näin!

Imatralla halutaan edistää moottoriurheilua. Nyt kun kunnassamme kasvaa nuoria, joita moottoriurheilu kiinnostaa, on selvää, että rajoja koetellaan ja niiden ylikin välillä mennään. Lakia on noudatettava, ja touhussa on muutenkin säilytettävä järjellinen käyttäytyminen. Asiallisuuden edistämiseksi se kaikista rakentavin ratkaisu ei kuitenkaan ole aikuisten toimesta väkivallalla pelottelu.

Nuoret ovat jo pitkään toivoneet käyttöönsä moposuoraa, jolla voisi harrastaa rauhassa aiheuttamatta häiriötä muille ihmisille. Hanke ei ole ponnisteluista huolimatta edennyt – ja se ei ole nuorista kiinni. Nuorisovaltuusto on pitänyt asiaa sinnikkäästi esillä ja käynyt keskustelua kaupungin edustajien kanssa siitä, miten turvallista mopoharrastusta voitaisiin Imatralla edistää. Olen sitä mieltä, että moposuora pitäisi Imatralle saada, mutta hanke ei ole edennyt mm. epäselvien vastuukysymysten takia. Toivottavasti tähän saadaan mahdollisimman pian jokin kaikille sopiva ratkaisu.

Toiseksi, aikuisten tehtävä on näyttää esimerkkiä. Jos nuoria lähestyy uhkaavasti, ei ole mikään ihme, jos vastareaktio ei ole kummoinen. Omat kokemukseni nuorista ovat positiivisia, kun olen heitä asiallisesti huomauttanut.

Kolmanneksi, nuorisotyön jalkautuminen nuorten suosimille paikoille voisi osaltaan rauhoittaa tilannetta. Nuorisotyön näkymiseen katukuvassa olisi nyt koronavuodenkin seurauksista johtuen satsattava.

Ääripäiden kärjistämisellä ei voiteta mitään. Tärkeämpää olisi nyt löytää yhdessä kaikille osapuolille sopivia ratkaisuja. Sen tiedän, että nuoret ovat valmiita käymään tätä keskustelua. Mutta ovatko aikuiset? Toivottavasti ovat.

Niina Malm

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (sd.)

Imatra