Pääkirjoitus Puoluepomot ovat vieraantuneet kuntapolitiikasta

Kuntavaalipäivä on tasan kuukauden kuluttua. Silloin äänestetään valtuutetut yli 300 kuntaan. Kuntien tilanteet ja tulevaisuudennäkymät ovat kovin erilaiset. Siksi kuntavaali on aina painokkaan paikallinen. Äänestäjä pääsee arvioimaan ehdokkaita mahdollisimman konkreettisten asioiden kautta. Tosin sillä edellytyksellä, että ehdokkailla on selkeitä mielipiteitä.

Kunnissa ei ole hallitusta eikä oppositiota. Kunnan asioiden hoitamisen pitäisi olla selkeämpää ja yksinkertaisempaa kuin eduskunnan työ, jossa ideologiat ja politikointi korostuvat.

Tulevina viikkoina on lupa odottaa ehdokkaiden kannanottoja paikallisiin asioihin. Valtakunnan tasolta apuja ei tule. Kun puolueiden puheenjohtajat puhuivat Ylen kuntavaalitentissä tiistaina, oli moni katsoja äimänä. Kommentit olivat kaukana kuntapoliitikon ja kuntalaisen arjesta. Kiisteltiin niitä näitä akselilla hallitus vastaan oppositio. Tuosta ohipuhumisesta äänestäjä ei valaistunut.

Paikalliset toimijat voivat onneksi vaikuttaa äänestäjiin. Kunnat päättävät lähellä ihmisten arkea olevista asioista.

Tulevilta kuntapoliitikoilta olisi hyvä saada suuntaviivoja tulevaisuuteen. Monessa kunnassa on aito kehittämisen paikka. Tietotyöläisen työn riippumattomuus paikasta kasvaa entisestään seuraavina vuosina. Pääkaupunkiseutu ei välttämättä ole voittaja tässä uudessa asetelmassa.

Poikkeusolot ovat nostaneet arjen laadun uuteen arvoon. Se antaa monelle negatiivisesta kierteestä kärsineelle kunnalle uusia mahdollisuuksia. Päättäjillä on nyt historiallinen tilaisuus rakentaa kurjistumisesta kärsineille kunnille elinvoiman kasvattamiseen tähtäävä strategia.

Tässä työssä kannattaa unohtaa valtakunnantason politiikan turhat taistelut. Sen sijaan tarvitaan kiiluvasilmäistä, paikallisen vetovoiman tunnistavaa kehittämistä. Kuntakisan voittaja on rohkea, yhtenäinen ja innovatiivinen. Tappion kärsivät taas ne, jotka kyläpolitikoivat ja jatkavat laput silmillä vanhaan malliin tiedostamatta maailman muuttumista.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka