Pääkirjoitus Äänestysaktiivisuus vielä mysteeri – Imatralla ehdokkaiden määrässä selvä kasvu, ehdokkaita jopa 31 enemmän kuin edellisvaaleissa

Siirrettyjen kuntavaalien äänestysaktiivisuus on vielä täysi mysteeri. Yksi vaikuttava tekijä on ehdokasasettelun onnistuminen. Mitä suurempi ja kirjavampi joukko ihmisiä on valittavana, sitä todennäköisemmin äänestäjä löytää omansa.

Määrällisesti Etelä-Karjalassa ollaan hyvissä lukemissa. Puolueet saivat vaalien siirron takia lisäaikaa ehdokkaiden etsimiseen, ja kokonaisuutena maakunnan yhdeksässä kunnassa ehdokkaita kertyi yli 900. Kaupungeista Imatra kasvatti selvästi ehdokasmääräänsä.

Keskuskaupunki Lappeenrannassa ehdokkaiden saldo on käytännössä sama kuin edellisissä vuoden 2017 vaaleissa. Nyt kaupunginvaltuustoon pyrkii 347 ehdokasta, kun neljä vuotta sitten luku oli yksi vähemmän.

Imatralla ehdolle asettui jopa 31 ehdokasta enemmän kuin edellisvaaleissa. Neljä vuotta sitten päättäjiksi pyrki 161 ihmistä ja nyt 192. Kasvu on hyvä aikana, jolloin päätöksentekoon kohdistuvasta paineesta puhutaan paljon.

Monipuolisuutta määrä ei kuitenkaan vielä takaa. Ainakin Lappeenrannan ehdokkaat ovat vahvasti keski-ikäisiä. Kaikkien puolueiden ehdokkaiden keski-ikä vaihtelee 43–52 välillä, ja alle 30-vuotiaita on vain prosentin luokkaa.

Tämä povaa valitettavasti huonoa myös nuorten äänestysaktiivisuuteen. Edellisissä kuntavaaleissa äänestysoikeuttaan alle 25-vuotiaista käytti harvempi kuin joka kolmas. Yksi perustelu oli, että omaa ehdokasta oli vaikea löytää.

Puolueiden kannattaisikin kalastella äänestäjiä uurnille antamalla markkinoinnissaan tilaa nuorille ehdokkaille.

Kuntavaalit ovat tavallista ihmistä lähimpänä olevat vaalit. Koulupäätökset, kaavoitus, teiden auraaminen tai hiihtoladut ovat helpommin hahmotettavissa ja tuntuvat läheisemmiltä kuin hallituksen soteuudistus. Nähtäväksi jää kuitenkin, miten ulkoiset tekijät tällä kertaa vaikuttavat äänestysintoon.

Koronatilanne voi vähentää intoa käydä äänestyspaikalla, mutta toisaalta ennakkoäänestysaikaa on pidennetty. Kesäloma-aikaan ihmiset voivat olla matkoilla, mutta onko yhteiskunta vielä kesäkuun alussa auki?

Ainakin kotiäänestysten varauksissa ollaan vielä varovaisia. Toisaalta rokotukset etenevät, ja vaalipäivänä 13. kesäkuuta moni on jo hyvässä suojassa virusta vastaan.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka