Katukanava: Imatra on nyt todellisten taloushaasteiden edessä – on harkittava tarkkaan, kuinka suuriin investointeihin meillä on varaa

Imatra on hoitanut talouttaan hyvin. Taseeseen on kerrytetty puskuria tulevaa varten. Nyt olemme todellisten taloushaasteiden edessä.

Väki vanhenee. Suuret ikäluokat ovat tulossa ikään, jolloin hoidon tarve lisääntyy. Eksoten Imatralle lähettämä lasku on jo nyt kasvanut lähes 4 miljoonalla eurolla vuodessa. Eläköitymisen myötä verotulot vähenevät: eläkeläinen maksaa vuodessa veroja kunnalle keskimäärin 2 500 euroa ja työssäkäyvä 4 800 euroa. Imatralta on kadonnut 2000 työpaikkaa kymmenen vuoden aikana. Työssäkävijöiden vähentyminen pudottaa ennusteiden mukaan verotuloja 10 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

Konsernivelkaa meillä on 240 miljoonaa eli yli 9 000 euroa per asukas – selvästi yli maan keskiarvon. Jos tähän lisätään vuokravastuut, ollaan jo lähellä 11 000 euroa per asukas. Kriisikuntakriteeri ylittyy. Kulujen kasvaessa ja tulojen vähentyessä velalla ei epäsuhtaa voi hoitaa.

Taloushaasteet on huomioitava uusia rasitteita suunniteltaessa. Nyt pöydällä on päätös urheilutalon ja uimahallin kohtalosta. On harkittava tarkkaan, kuinka suuriin investointeihin meillä on varaa. Uusiin huippu-urheilupaikkoihin ei ainakaan voida investoida. Hyvä, jos pystymme huolehtimaan nykyisten kunnossapitämisestä. Tiet sekä vesi- ja viemäriverkosto on myös pidettävä kunnossa. Roudan rikkomat kuoppaiset tiet eivät ole hyvää matkailumainosta.

Kaupungin toiminnan tehostamiseen on edelleen varaa Eksotesta puhumattakaan. Teollisuudessa tavoitteena on vähintään 2 % vuotuinen tuottavuuden nosto. Samaan täytyy pystyä julkisellakin puolella. Kulujen hallinnan ohella tuloja on pakko saada kasvatettua. Työpaikat, asuinympäristön viihtyisyys ja asumisen edullisuus houkuttelevat parhaiten uusia veronmaksajia. Olemassa olevien yritysten kasvun tukemiseen, uusien yritysten synnyttämiseen ja Imatralle houkutteluun on panostettava vahvasti ja systemaattisesti.

Tulevaisuus näyttää lukujen valossa karulta. Uusi valtuusto on kovan paikan edessä. Päätösten taloudellisiin vaikutuksiin on paneuduttava entistä tiukemmin. Määrätietoisella työllä kehityksen suunta saadaan kyllä käännettyä.

Markku Pentikäinen

Kuntavaaliehdokas (kok.)

Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka