Pääkirjoitus: Vaikka koronatilanne tuntuu helpottavan, malttia tarvitaan edelleen

Anne Kokkonen

Hymy maskien takana on viime päivinä ollut aiempaa herkemmässä. Etelä-Karjalassa koronavirustartuntojen määrä on Imatraa lukuun ottamatta varsin alhaisella tasolla, ja rokotuksia annetaan yleisesti jo perusterveille viisikymppisille.

Ihmisten ajatukset suuntautuvat nyt ymmärrettävästi kevään juhlakauteen ja hartaasti odotettuihin kesämenoihin. Moni ihmettelee, miksi pitäisi enää odottaa heinäkuulle, kun ystävän kanssa voi ottaa lasillisen jo tänään.

Valitettavasti koronavirus on kuin keväinen matalapaine, joka voi heittää lunta tupaan vielä moneen otteeseen. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alkuviikosta tekemän tilannekatsauksen mukaan tautiriski ei ole toistaiseksi hävinnyt minnekään.

Etelä-Karjala sijoittuu edelleen koronavirustartuntojen yleisyyttä kuvaavan kolmiportaisen asteikon vakavimmalle tasolle eli leviämisvaiheeseen. Se tarkoittaa tapahtumien, kokoontumisten ja harrastusten yhä jatkuvaa rajoittamista. Onneksi tällä puolella tiukimpia rajoituksia on kuitenkin jo pystytty hölläämään.

Rokotetuilta, koronan sairastaneilta ja muuten vain tylsään arkeen kyllästyneiltä edellytetään edelleen malttia. Vaikka oma rokote olisi jo saatu, riskejä pitää arvioida myös kaverin kannalta. Kannattaa muistaa, että näillä näkymin nuorille aikuisillekin ehditään antaa rokote kuukauden, parin päästä.

Terveyden ohella tulevassa kesässä on paljon pelissä myös taloudellisesti.

Korona on kurittanut kaikkia elinkeinoja, mutta erityisesti ravintola- ja matkailualalle sekä kulttuurintekijöille ja tapahtumien tuottajille onnistunut kesäsesonki on välttämätön, jotta toiminta voi jatkua. Yritysten ohella tuloja tarvitsevat myös työntekijät, joiden pestit ovat usein kausiluonteisia.

Niin harmillista kuin se onkin, valoisista kevätilloista ei voi toistaiseksi nauttia samalla kaavalla kuin ennen koronaa. Lohduttautua voi sillä, että hetken hauskuutta parempaa on monipuolisten ja palvelevien yritysten säilyminen maakunnassa tulevillekin kesille.

anne.kokkonen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka