Katukanava: Ollako vai eikö olla? Miten Ruokolahti toteuttaa lakia kunnan kulttuuritoiminnasta?

Otsikkoni on lainaus Hamletin yksinpuhelusta. Koen olevani ihmiselämän peruskysymysten ja haastavien ratkaisujen äärellä, jossa Hamletkin oli aikanaan.

Pohdintani peruskysymys on kulttuurivastaisuus. Kolmas sektori on tuottanut valtavasti sisältöä ruokolahtelaiseen kulttuuri-imagoon ja nyt toiminnalta ollaan viemässä lopullisesti pohjaa. Kuntalaiset ovat halukkaita keskustelemaan valtuutettujen kanssa tästä peruskysymyksestä, toivomme saavamme siihen mahdollisuuden.

1.3.2019 annettiin laki kuntien kulttuuritoiminnasta ja tämä laki edellyttää yhteistyötä, ymmärrystä, vuorovaikutusta ja kuntalaisten kuulemista, jotta aito kulttuuriosallisuus toteutuisi. Valtuutetut, miten te näette, onko meillä tarvetta: ”edistää kulttuurin ja taiteen harrastamista sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa; tarjota mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen eri muotojen ja alojen tavoitteelliseen taide- ja kulttuurikasvatukseen, edistää kulttuuriperinnön ylläpitämistä ja käyttöä sekä paikallista identiteettiä tukevaa ja kehittävää toimintaa”? Lainaukset laki kunnan kulttuuritoiminnasta.

Kulttuuria voidaan määritellä monella tapaa: Kulttuuri on sivistyksen ja hyvinvoinnin toimintaympäristö, jossa luovuus, elämykset sekä ilmaisunvapaus ovat jokamiehenoikeuksia. Kulttuurin tulee olla osa arkea ja kuulua peruspalveluihin, lähelle ihmisiä.

Ruokolahti on ollut kulttuurin ja kulttuurisen osallistumisen edelläkävijä taatessaan kuntalaisten omaehtoisen harrastamisen idyllisessä ympäristössä – aina siihen asti, kunnes Taitotalosta päätettiin luopua. Ruokolahdella on edelleen mahdollisuus olla kulttuuriosallisuuden tiennäyttäjä ja tarkastella aikaisemmin tehtyjä päätöksiä uudelleen, kuntalaisia kuunnellen. Taitotalo kuntalaisten kulttuurikeskuksena vastaisi esimerkillisesti lakiin kunnan kulttuuritoiminnasta.

Yksinpuhelussa ei ole voimaa, mutta yhteisöllisyys on positiivinen voimavara. Kirjoitin, koska olen taiteen harrastaja kolmannessa polvessa ja asia on minulle tärkeä – niin oman hyvinvoinnin kuin koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Heli Virtanen

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Ruokolahti

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka