Pääkirjoitus Kevyet mullat menokurille – Vaarana on, että budjettikehyksen paukkumisesta tulee tapa

Mitä jäi käteen keskustan taistelusta menokurin ja työllisyyden puolesta? Ei lopulta kovin paljon. Kehysriihen jälkeen Sanna Marinin (sd.) hallitus aikoo ylittää aiemmin sovitut menokehykset ensi vuonna noin 900 miljoonalla eurolla ja vielä vuonna 2023 lähes puolella miljardilla.

Myöskin työllisyyden hoidossa vaatimukset lisätoimissa jäivät lopulta vaatimattomiksi. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoon ei kajottu.

Ei tätä erityisen tiukaksi taloudenpidoksi voi kutsua. Punaviherkeskustalaishallitus jättää kestävyysvajeet ja rakenteelliset ongelmat perinnöksi seuraajille.

On selvää, että koronan kaltaisen ison kriisin vuoksi valtion menojen pitää antaa tilapäisesti kasvaa. Tämän vuoden jälkeen kriisi kuitenkin on toivottavasti jo taltutettu. Lisämenoille ei ole ainakaan tässä vaiheessa näkyvissä välttämättömiä syitä.

Koronan vaikutukset vaikkapa terveydenhuollossa ja koulutuksessa toki jatkuvat tulevina vuosina "hoitovelkana" ja mahdollisesti lisätuen tarpeena kouluissa. Siitä huolimatta on hyvä muistaa, että jo budjettikehykset merkitsevät isoa lisävelan ottoa. Kehysten ylitys siis vielä pahentaa velkaantumista.

Kaiken lisäksi talousennustajat arvioivat, että maailmalla – myös Suomessa ja Euroopassa – on alkamassa koronan hellittäessä rivakka talouskasvu. Yhtenä moottorina tässä on Yhdysvalloissa käynnistetty jättimäinen koronaelvytys, josta pitäisi riittää virtaa myös Suomen kaltaiselle vientivetoiselle taloudelle. Lisäelvytystä Suomen budjetista ei tarvita.

Varsinaisten menolisäysten ohella budjettikehysten ylittämisessä on ongelmana, että samalla rikotaan keskeinen väline, jolla Suomen taloutta ylipäänsä on ohjattu. Budjettikehykset on puolueiden yhdessä sopima käytäntö, jolla yritetään pitää kiinni julkisen talouden kestävyydestä ja pitkäjänteisestä suunnittelusta.

Periaate on, että raami päätetään hallitusohjelmassa ja sen jälkeen muutoksia menoissa ja tuloissa tehdään vain kehyksen puitteissa. Kun periaate nyt moneksi vuodeksi hylätään, vaarana on, että tapa jää käyttöön.

timo. laitakari@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka