Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Turpeen käyttö polttoaineena hiipuu ennakoitua nopeammin

Etelä-Karjalassa polttoturpeen nostolla on pitkät perinteet. Esimerkiksi sota-aikana höyryveturit kiskoivat junia Konnunsuon vankien nostamalla polttoturpeella.

Suomen mittakaavassa Etelä-Karjala on ollut keskikokoinen turvekeidas, ei suuri eikä pieni. Muun muassa metsäteollisuus on kuitenkin ollut polttoturpeen iso käyttäjä, koska sitä on saatu läheltä. 1970-luvun puolivälin öljykriisissä oltiin kiitollisia siitä, että kalliille öljylle oli kotimainen vaihtoehto.

Polttoturvealan suurin yksittäinen toimija Vapo nostaa turvetta maakunnassa enää yhdeksällä tuotantoalueella ja 500 hehtaarilla, kun vielä pari vuotta sitten alueita oli 16 ja tuotantohehtaareita 1 800. Turpeen kysyntä on vähentynyt muun muassa kiristyneen veron, tiedossa olevien päästötavoitteiden ja asennemuutoksen takia ennakoitua nopeammin.

Hallituksen tavoite on puolittaa turpeen käyttö energiantuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Turpeen veroa nostettiin vuoden 2021 alusta. Kehitys on kuitenkin ollut ennakoituakin nopeampaa.

Monet Vapon aliurakoitsijat ja pienet alan toimijat ovat jo lopettaneet. Heille ei ole juuri lupailtu kompensaatiorahoja muun muassa kalliista koneinvestoinneista.

Turpeesta eroon pääsy on yksi osa hallituksen tavoitetta nostaa Suomi hiilineutraaliksi vuonna 2035. Turpeen poltto ei ole ainoa ympäristölle haitallinen tekijä, vaan sitä on myös suon kuivattaminen. Turpeen polttamisen on laskettu aiheuttavan Suomen hiilidioksidipäästöistä reilut 10 prosenttia.

Turpeen käyttö muihin tarkoituksiin jatkuu. Myös Etelä-Karjalassa jatkunee kuivike- ja kasvuturpeen tuotanto.

Turvetta käytetään myös esimerkiksi imeytykseen ja suodatukseen. Ilomantsiin valmistui juuri turveraaka-ainetta käyttävä aktiivihiilitehdas. Jossain määrin turvetta voidaan korvata muun muassa ruokohelpipohjaisilla tuotteilla, mutta ainakaan korvaavaa turvetta ei kannata ryhtyä tuomaan ulkomailta. Se olisi hölmöläisten hommaa.

ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi