Katukanava: Imatran tulevaisuutta on johdettava sanoista tekoihin

On asioita, jotka eivät savolaisella ”homma on tekemistä vaille valmis” sutkautuksella valmistu.

”Kokoaan suuremmassa kaupungissa” on vapaalla pudotuksella tultu 37 000 asukkaasta kohti 25 000 asukasta. Onko aika tehdä muutos tälle pudotukselle? Haluammeko nähdä elinvoimaista hyvinvointia Imatralla? Sen päättävät imatralaiset itse edustuksellisella demokratialla. ”Imatra-laiva” kääntyy hitaasti. Ketterästi se kääntyy, jos sitä lähdetään kääntämään.

Päätöksiä niin yritysystävällisyydessä, työllisyyden hoidossa kuin koulutuksessa ja sivistyksessä on pystyttävä tekemään ketterästi. Nämä kolme asiaa, sekä asutuspolitiikka ja kaavoitus ovat nyt niin kuntien kuin maakunnan työpöydällä odottamassa ketterän kasvun ratkaisuja.

Etelä-Karjalan maakuntahallinto on nyt iskussa. On uusi maakuntajohtaja, juuri tehtävään tarttunut elinkeinojohtaja ja uusi organisaatio. Imatran ketteryys kehittämisessä selviää, kun on valittu uusi kaupunginjohtaja huhtikuussa ja uusi valtuusto kesäkuussa.

Kaupunkimme asukasmäärän pudotuksesta vuosittain 200:sta 500:een voi päätellä, että jotain ei viimeisinä vuosina ole tehty oikein, jotakin on jäänyt kokonaan tekemättä ja jotain on ollut näkökykymme ulottumattomissa. Onko tulevaisuutta visioitu vääränlaisilla laseilla, kun talous on ok, mutta kehitys etenee ontuen, vai eteneekö?

Etelä-Karjalan sisällä erot talouden kehityksessä Lappeenrannan ja muun maakunnan välillä ovat suuria. Etenkin Imatran seudun kokema rakennemuutos on ollut huomattavasti voimakkaampi kuin Lappeenrannan seudulla.

Veikö markkinatalouden ja vientiteollisuuden globaalisuuteen siirtyminen näkökyvyn tulevaisuuden rakentamisesta? Veikö sokeus koulutuksen, ammattiosaamisen ja sen osaamisen ja uskon tulevaan, jolla vientituloja saadaan aikaan maakunnassa ja Imatralla? Onko sanonta ”voimakas tahto rakentaa maailman itselleen” unohdettu ja tyydytään sanontaan ”vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia”? Toivottavasti ei. Imatran palvelurakenne, kouluratkaisut, Ukoskan kehittäminen, kaksoisraide, Vuoksen mahdollisuudet – nämä eivät riitä muuttotappion taklaamiseen, mutta ne ovat ponnahdus ”uuteen asentoon”, kun Imatran tulevaisuutta johdetaan sanoista tekoihin.

Veikko Hämäläinen

kuntavaaliehdokas (sd.)

Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka