Pääkirjoitus | Kerhokeskus Koskiksen seinät murtuvat ja värikäs historia tulee päätökseensä – Uutta rakennusta tontilla ei aivan pian nähdä

Imatrankoskella kaivinkone rouhii parhaillaan alas kerhokeskus Koskiksen seiniä. Purkutyötä ovat viime päivinä seuranneet aidan takaa monet kaupunkilaiset, osa haikeinkin mielin. Alunperin leipomoksi valmistunut Koskis on ollut osa kaupunkikuvaa vuodesta 1925 saakka.

Imatran kaupunki osti entisen leipomon tontteineen vuonna 1986. Kauppahinta oli tuolloin 770 000 markkaa.

Rakennus nimettiin kilpailun myötä kerhokeskus Koskikseksi. Siellä pidetyt diskot ja bändi-illat vetivät 1990-luvun huippuvuosina paikalle satoja imatralaisnuoria.

Imatrankosken paraatipaikalla oleva rakennus ehti olla purku-uhan alla 1990-luvun lopulta asti. Tontti houkutteli gryndereitä visioimaan tilalle uusia rakennuksia.

Koskiksen purusta taitettiin jälleen peistä vuonna 2010. Purku-uhka kuitenkin väistyi hetkellisesti. Vuonna 2013 rakennukseen tehtiin iso sisätilaremontti, joka maksoi lähes 500 000 euroa. Remontti ei kuitenkaan pelastanut rakennusta, sillä Koskis piti tyhjentää vuonna 2017 sisäilmaongelmien vuoksi. Imatralaisnuoriso ja monet rakennusta käyttäneet yhdistykset saivat etsiä uusia kokoontumistiloja.

Kaupunki ryhtyi valmistelemaan rakennuksen purkua vuonna 2018. Sen suojelumerkintä poistettiin. Rakennuksen korjaamisen kustannuksista teetettiin konsultilla vielä kustannusarvio vuonna 2019. Siinä hintalapuksi saatiin 850 000 euroa. Se oli liikaa.

Rakennuksen purku sai sinetin samana vuonna.

Koskiksen on nyt määrä olla maan tasalla ja muisto vain kesäkuun 2021 alkuun mennessä.

Koskiksen paikalle voidaan kaavamuutoksen myötä rakentaa nelikerroksisia asuin- ja liikekerrostaloja. Tällä hetkellä aika vain on huono rakentamiselle Imatralla.

Todennäköistä onkin, että Koskiksen tontti elää läpi lähivuodet parkkipaikka-alueena. Toivottavasti niille on Imatrankoskella tarvetta, kun elämä normalisoituu.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka