Pääkirjoitus: Mouruaako Pietarintie ja miehitetäänkö Lyseon mutka ensi kesänä, sen ratkaisee juuri nyt maan hallituksen pöydällä oleva exit-strategia

Mari Pajari

Sula maa ja pilvien välistä vilkkuva aurinko vie ajatukset tulevaan kesään. Viime vuonna tiukat rajoitustoimet hellittivät kevään päätteeksi. Ihmisten halu osallistua, kokea ja nähdä eivät kadonneet karanteenin alle viime vuonna, eivätkä ne ole tehneet sitä nytkään. Hento toive aktiivisesta kesästä häilyy sekä kansalaisten että kesätapahtumien taustatahojen mielissä.

Tapahtumajärjestäjille kuluvat viikot ovat todellista piinaa. Tartuntamäärät ovat Imatran seudulla yhä niin korkealla tasolla, että helpotuksesta ei voi huokaista. Esiintyjäkiinnitykset maksavat, eikä jousto niissä ole loputon. Jossain vaiheessa on vain tehtävä päätös, perutaanko tapahtuma vai otetaanko riski taloudellisista menetyksistä mahdollisten kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Uskoa järjestäjillä riittää. Perinteisesti kesäkuun lopulla järjestetty Big band -camp näkee katukonserttien onnistuvan. Imatran voimamieskisaan toivotaan heinäkuun lopulla kansainvälisiä kilpailijoita. Myös Mustan ja valkoisen teatterifestivaali tähtää yhä heinäkuun viimeiseen viikonloppuun.

Imatran kesän suurinta massatapahtumaa, Imatran ajoja, järjestetään tällä hetkellä normaalilla tavalla heinäkuun alkuun. Kaupungin kesään paluun tehnyt tapahtuma on kansainvälinen tapaus, joka kokoaa katuradan ääreen samaan aikaan tuhansia katsojia. Ajot elävät yleisöstä. Jos kilpailuun myytävien lippujen määrää joudutaan tiukasti rajaamaan, katoaa tapahtumalta taloudellinen pohja.

Järjestäjät odottavat nyt kuumeisesti hallituksen linjauksia korona-ajan rajoitusten purkamisesta. Niin sanottu exit-strategia on paraikaa valtioneuvoston käsittelyssä. Strategian odotetaan antavan kansalaisille selkeitä aikarajoja olojen vapautumiselle, ja samalla kättä pidempää kesän suunnitteluun.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka