Pääkirjoitus: Takana on upea talvi, jollaisista Imatran seudullakin nautitaan tulevaisuudessa entistä harvemmin

Mari Pajari

Imatran seudulla on takana huikea talvi. Lumiset maisemat ja rapsakat pakkaset ovat perinteisesti kuuluneet itäiseen talviperinteeseen, mutta varmaksi niiden varaan ei ole enää voinut laskea. Venähtäneitä marraskuita ja mustia jouluja on jouduttu todistamaan jo pitkään. Hurjin sukellus koettiin edellistalvena. Pysyvää lumipeitettä ei saatu juuri lainkaan, eikä jääkansi Saimaalla yltänyt monin paikoin turvallisiin mittoihin.

Ilmastonmuutoksen vaikutus keskilämpötiloihin siirtää vääjäämättä lumirajaa ja pakkasasteita kohti pohjoista. Vesistöjen äärellä olevana alueena tunnemme nahoissamme jäätymättömät järvet. Äkkiseltään mukavalta muutokselta vaikuttavat lämpimämmät kelit mullistavat sekä luonnollisen että ihmisen muovaaman ympäristön niin monin tavoin, että paikallisväestöllä on vielä tekemistä pysyä perässä.

Hyvä asia on, että entistä useampi taho ei ota muutosta annettuna. Imatra, Ruokolahti ja Rautjärvi kuuluvat Hinku-kuntiin, joissa tavoitteena on 80 prosentin vähennys kasvihuonekaasupäästöihin vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali yrityspuisto Korvenkannassa ja puurakenteet Mansikkalan koulussa sekä tulevaisuudessa todennäköisesti myös urheilutalossa kuvastavat pyrkimyksiä vähentää uuden tekemisen kuormaa.

Yrityksille paineen muutokseen tuo markkina. Metsäteollisuus Stora Enso etunenässä on jo vuosia brändännyt itseään biotalouden tekijänä. Paraikaa Ovako tavoittelee isoa kalaa hakiessaan rahoitusta maailman ensimmäiselle hiilineutraalille terästehtaalle.

Isot muutokset ovat hitaita, ja hyviä talvia on varmasti vielä edessä. Suunta pitää silti tiedostaa. Vaikka maapallon ja ympäristön hyvinvointi ovat vaikeita ja monimutkaisia teemoja, niiden edessä ei voi nostaa käsiä pystyyn. Keväinen auringonnousu Saimaan selällä, kalkattavat joutsenet ja suksen alla rapiseva jää on aivan liian arvokas paketti menetettäväksi.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka