Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valtion tarkastusviraston pitäisi olla mallioppilas – nyt se jää luokalle

Kohina Valtiontalouden tarkastusviraston ympärillä on ollut viime viikkoina kovaa. Aiemmin media kertoi viraston pääjohtajan ja muiden johtajien kalliista työ- ja koulutusmatkoista eksoottisiin kohteisiin. Nyttemmin esiin ovat nousseet pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin kauneus- ja kampaamokulut, jotka virasto on maksanut kuvauksiin vedoten.

Parhaillaan keskusrikospoliisi ja eduskunnan tarkastusvaliokunta tutkivat viraston ja sen pääjohtajan toimintaa. Yli-Viikari on jo saanut eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen lainvastaisesta menettelystä, kun pääjohtaja ja toinen viraston johtaja päättivät maksaa kahden vuoden aikana viraston virkamiehelle palkan ilman työvelvoitetta.

Maanantaina eduskunnan puhemiehistö kuuli Yli-Viikaria. Puhemiehistö päätyi esittämään pääjohtajan virasta pidättämistä esitutkinnan ajaksi. Virasta pidättämisestä päättää eduskunnan kansliatoimikunta.

Eduskunnan puhemiehistö reagoi viraston leväperäiseen hallintokulttuuriin sen jälkeen, kun epäkohdat tulivat julki. Julkisuudessa kerrottujen tietojen perusteella puhemiehistöllä ei ollut vaihtoehtoa – Yli-Viikarin toiminta on murentanut hänen ja koko viraston uskottavuutta.

Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävä on turvata eduskunnan valtiontaloudellista valtaa ja varmistaa, että valtiontaloutta hoidetaan lainmukaisesti, avoimesti ja tuloksellisesti. Viraston arvot ovat avoimuus, arvostaminen, objektiivisuus ja vastuullisuus.

Tehtävään ja arvoihin liittyy olennaisesti se, että viraston toiminnan pitää olla moraalisesti ja eettisesti kriittisen tarkastelun kestävää. Valtiontalouden tarkastusviraston pitäisi olla mallioppilas. Nyt se jää luokalle.

Poliitikot penäävät kansalaisilta vastuullisuutta pandemian torjunnassa. Veronmaksajilta peräänkuulutetaan moraalia. Poliitikkojen tehtäviin kuuluu hoitaa oma pesä kuntoon. Käytännössä tämä tarkoittaa pääjohtajan vaihtamista.