Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Kakkoskoti helsinkiläiselle Imatralta – luonto- ja virkistysalueille huutia

Imatra on koekaupannut Lempukan ja Hosseinlahden rantoja ulkopaikkakuntalaisille. Kakkoskoti helsinkiläiselle tietää huutia nykyisille luonto- ja virkistysalueille.

Suunnitteilla on 40–45 tonttia, jotka paikalle vedettävän infrastruktuurin kanssa vaatisivat melkoisen pinta-alan. Yhdenkin talon rakentaminen merkitsee tie-, vesijohto-, viemäri- ja sähkönverkon laajentamista. Se aiheuttaa huomattavat kustannukset ja luonto- ja virkistysalueen pirstoutumisen. Yksikkökustannuksia voidaan toki vähentää rakentamalla mahdollisimman paljon, mutta se sotii luontoa ja virkistystä vastaan.

Kaupungin mukaan tontit voidaan sijoittaa alueelle säästäen merkittävät luontokohteet kuten lehtolaikut, saniaiskorpi ja puronvarsi. Käytännössä tämä olisi maisematasolla todella vähän, vain muutama laikku siellä täällä.

Tonteille luvataan antaa kaavamääräys, jonka mukaan kasvillisuus, myös puusto, on säilytettävä mahdollisimman luonnontilaisena. Herää vahva epäilys siitä, kuka ohjeita valvoo, saati noudattaa. Järvimaisemaa mieliviltä puut ja pensaat harvenevat vaivihkaa pois näkymää estämästä.

Kaupunki vakuuttaa huomioivansa tuoreet luonto- ja kulttuurihistoriaselvitykset ja teettävänsä tarkemman luontoselvityksen, jossa kartoitetaan ainakin kasvillisuus, liito-oravat, linnut ja lepakot.

Yksittäisen, tietyllä hetkellä tavattavan eliölajin huomioiminen johtaa usein vain minimaalisiin myönnytyksiin luonnolle, eikä takaa lajin pitkän ajan selviytymistä. Ympäristön pirstoutuessa esimerkiksi liito-oravareviiri tukehtuu pikkuhiljaa ahtauteen. Kaavoitus on eri toimintojen ja arvojen yhteensovittamista, josta poliitikot lopulta päättävät. Luonto ei ymmärrä politiikkaa. Sille merkitsee vain olemassaolo, jatkuvuus.

Samanlaisilla elämänlaatu- ja etätyöargumenteilla on markkinoitu Imatran kylpylän alueen moderneja loma-asuntoja sekä Lappeenrannan Rauhan ja Tiurun rannoilla myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja asuntoja. Kauppa ei vaan näytä käyvän.

Rakentamisen sijaan rantametsistä voitaisiin muodostaa yhtenäinen virkistysalue Ukonniemen, Lammassaaren ja Imatran kylpylän alueiden kanssa. Ne tarjoaisivat virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksia Imatran asukkaille ja matkailijoille.

Juha Jantunen

Yrjö Haverinen

Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys