Pääkirjoitus: Etelä-Karjalan etäkoulun jatko ei ollut yllätys – Kovien rajoituspäätösten tekeminen ei ole kivaa, mutta nekin on tehtävä

Mari Pajari

Etelä-Karjalan koronatilanne jatkuu huolestuttavana. Viikonlopun jälkeen tartuntamäärät ehtivät jo hitusen laskea, mutta keskiviikkona päiväkohtainen luku nousi jälleen liki kahtakymmentä.

Tartuntatapauksien korkea määrä ennakoi tiukkoja aikoja sairaalahoitoon. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ilmoitti jo viime viikolla haravoivansa lisätyövoimaa ruuhkaa helpottamaan. Tehohoitopaikat ovat olleet hetkittäin pelkästään koronapotilaiden käytössä.

Vaikean tilanteen vuoksi ei ollut mikään yllätys, että alueella aiotaan jatkaa yläkoulujen ja toisen asteen etäopetusta. Maakunnassa on ehditty jopa tivata etäopetuksen laajentamista alempiin luokka-asteisiin. Lappeenrannassa on ollut koronatapauksia jo neljässä eri koulussa ja karanteenissa on useita opetusryhmiä. Karanteeni on päällä myös Taipalsaarella. Viimeisimpänä tiedotettiin Imatrankosken koulun koronatartunnan vievän 27 henkilöä karanteeniin.

Terveysviranomaiset nostavat vielä peukaloa alaluokkien lähiopetukselle. Koulussa syntyneiden altistusten ei nähdä tuottavan siinä määrin uusia tartuntoja, että perusteita etäkoulun laajentamiselle olisi.

Etäopetuksesta päättäminen on vaikea paikka. Sen osoittaa tapa, jolla hallitus pesi kätensä asiassa. Kun koronasulusta kuukausi sitten ilmoitettiin, opetusministeri Jussi Saramo (vas.) lupasi, että määräajan jälkeen nuoriin kohdistuvia rajoituksia ei enää aseteta. Ministeri lupasi liikoja, ja sysää nyt uudet määräykset alueiden tehtäväksi. Viimeksi keskiviikkona hallitus ilmoitti, ettei ota enää jatkossa kantaa etäkouluihin.

Koronarajoitukset kurittavat eri ihmisryhmiä eri tavalla, ja harva niitä voi kiitellä. Koviakin päätöksiä on silti vain tehtävä. Perusteita lähikouluun palaamiselle varmasti riittäisi. Tartuntaluvut painavat kuitenkin enemmän. Samat luvut veisivät alakouluja etäopetukseen, mutta painavampia ovat sosiaaliset syyt.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi