Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työnantajat kilpailevat parhaista kone- ja tuotantotekniikan osaajista

Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaisista on Etelä-Karjalassa kova pula. Tekijöitä tarvitaan eri teollisuusalojen valmistus-, asennus- sekä kunnossapitotehtäviin. Saimaan ammattiopisto Sampossa kone- ja tuotantotekniikan koulutus on suunniteltu paikallisen työelämän tarpeita peilaten – ja opiskelupaikkoja on hyvin tarjolla. Opiskelijaksi voi hakeutua jatkuvan haun kautta ympäri vuoden ja tarjonta on laajimmillaan juuri nyt.

Mainos | Severi Löppönen, 33, valmistui levyseppähitsaajaksi vuonna 2017 suoritettuaan Sampossa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon. Tällä hetkellä hän laajentaa osaamistaan kunnossapidon oppisopimuskoulutuksessa Stora Enson Imatran tehtailla. Hän aloitti oppisopimusopintonsa tammikuussa 2022.

Oppisopimus toteutetaan yhteistyössä Sampon kanssa. Kaksi vuotta kestävä koulutus on monelle väylä vakituiseen työhön.

”Oma työkokemukseni on kertynyt pääasiassa asennuspuolelta ja nyt pääsen oppimaan kunnossapidon tehtäviä. Ala on sellainen, että tekemisen kautta oppii parhaiten. Tämä on myös keino työllistyä Stora Ensolle”, Löppönen sanoo.

Henkilöstön kehittämis- ja työhyvinvointipäällikkö Leena Ojamaa Stora Ensolta kertoo, että kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto on hyvin yleinen pohjakoulutus, jolla tehtaan kunnossapitotehtäviin työllistytään.

”Meille tulee monenlaisia osaajia, sillä meillä on hyvin laajasti erilaisia tehtäviä tehtaalla.

Työntekijän tausta ja vahvuudet voivat olla hyvinkin moninaisia, mutta kone- ja tuotantotekniikan koulutus on mekaaniseen kunnossapitoon se yleisin. Tehtaan töihin opetellaan vähitellen.”

Ala, joka työllistää myös tulevaisuudessa

Sampon kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa voi opiskella joko koneasentajaksi, koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi.

Koneasentaja kokoaa, asentaa ja huoltaa erilaisia koneita ja laitteita. Koneistaja valmistaa osia koneisiin ja laitteisiin eri työmenetelmiä hyödyntäen. Levyseppähitsaaja puolestaan tekee levytöitä sekä valmistaa esimerkiksi metallirakenteita hitsaamalla metallikappaleita yhteen.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelu ammattiopistossa on hyvin käytännönläheistä. Perusasioita treenataan paljon ja paljon tehdään käsinkin, mutta myös robotiikka, digitalisaatio ja virtuaaliset työskentely-ympäristöt ovat opetuksen uutta arkipäivää. Sama toistuu työelämässäkin: monet koneistamot ovat nykyään kuin konetekniikan laboratorioita, siistejä ja pelkistettyjä.

Harva työtehtävä on nykyään myöskään fyysisesti raskas, joten ala sopii yhtä lailla naisille kuin miehillekin – kaikille, joilla mielenkiintoa alaa kohtaan. Alalla tarvitaan kädentaitoja, kolmiulotteista hahmottamista sekä matematiikkaa.

”Koska työ on niin monipuolista ja ongelmat, joita työssä ratkotaan, ovat hyvin monentyyppisiä, sopii ala tosi erilaisille luonteille. Alalle kannattaa hakeutua, jos ei pelkää työtä tai iskeä käsiä saveen ja on vähänkään kiinnostunut tekniikasta”, kuvailee Löppönen.

Hän itse valitsi kone- ja tuotantotekniikan hyvien työllistymismahdollisuuksien sekä valinnanvapauden vuoksi.

”Yksi syy oli se, että tällä alalla on vapaus valita, missä päin ja minkä tyyppistä työtä tekee. Se on laaja kenttä, joten on itsestä kiinni, mitä haluaa tehdä. Voi tehdä reissutyötä tai enemmän kotoa käsin tehtävää työtä. Töitä voi myös hakea sen mukaan, haluaako työskennellä sisällä vai ulkona. Töitä on, mutta tekijöistä on pulaa. Itse työ on monipuolista sekä vaihtelevaa.”

Ojamaa muistuttaa, että alalla riittää töitä myös jatkossa.

”Kunnossapitotaitoisia henkilöitä tarvitaan tulevaisuudessakin. Automatisointi muuttaa työnkuvaa, mutta ei poista työvoiman tarvetta. Kun tekniikkaa kehittyy, myös kone- ja tuotantotekniikan ala kehittyy jatkuvasti ja tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja työuraa ajatellen.”

Stora Ensolla Löppösen tehtäviin kuuluu muun muassa koneenasennustöitä sekä ennakkohuoltoihin liittyviä tehtäviä. Työn pääpaino on ennakoivassa kunnossapidossa.

”Yleensä aina ensimmäisenä aamulla katsomme, onko työlistalla häiriökorjauksia. Jos niitä ei ole, sitten teemme huoltokorjauksia, suunnitelmallisia kunnostuksia sekä ennakkohuoltoja. Oppisopimuskoulutuksessa teemme töitä pareittain.”

Kunnossapitoasentajat tekevät päivätyötä, mutta tuotannossa olevat asentajat vuorotyötä. Tuotannon kunnossapitäjät korjaavat rikkoontuneita laitteita ja häiriöitä läpi vuorokauden.

”Meillä on mahdollista työskennellä myös vuorotyössä kunnossapidossa. Siinä on omat etunsa, kun on pidempiä vapaita ja vapaapäiviä myös arkena”, Ojamaa sanoo.

Isossa talossa on myös mahdollisuus kokeilla erilaisia urapolkuja.

”Jos haluaa kehittyä ja vaihtaa työtä, ei välttämättä tarvitse vaihtaa työnantajaa. Esimerkiksi kunnossapitoasentaja voi suorittaa prosessiteollisuuden ammattitutkinnon ja siirtyä työskentelemään vaikka kartonkikoneelle.”

Kahdensuuntaista yhteistyötä

Stora Enson ja Sampo ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Yhteistyö sai alkunsa prosessialan oppisopimuskoulutuksesta ja on vuosien varrella vahvistunut kumppanuudeksi. Sampo tarjoaa apua ja asiantuntijuutta henkilöstön osaamisen kehittämiseen, järjestää räätälöityjä koulutuksia sekä tekee systemaattista koulutussuunnittelua.

Stora Enso puolestaan tarjoaa työssäoppimispaikkoja, kesätöitä sekä oppisopimuspaikkoja.

”Työssäoppijoita on useilla jaksoilla ympäri vuoden, he ovat pääasiassa prosessi- ja kunnossapitoalojen opiskelijoita. Keväällä on yleensä vilkkainta, tälläkin hetkellä meillä on noin 30 työssäoppijaa. Kesätöihin Imatran tehtaille tulee parisataa työntekijää, joista suurin osa on ammattiin opiskelevia. Oppisopimuskoulutuksia järjestetään vuosittain.”

Työ tehtaalla vaatii Ojamaan mukaan ennen kaikkea oikeanlaista asennetta. Työtä tehdään usein tiimeissä, joten myös hyvät vuorovaikutustaidot ovat tarpeen. Sama pätee työnantajasta riippumatta.

”Esimerkiksi isommat kunnossapidon kohteet ovat pitkälti tiimityötä. Se vaatii kykyä tehdä yhdessä. Oman alan perustiedot ja -taidot sekä halu kehittyä ja oppia uutta, niiden turvin on hyvä lähteä opettelemaan uusia työtehtäviä.”

Jatkuvan haun kautta voit hakeutua perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.

Kaikki parhaillaan haussa olevat koulutukset löydät osoitteessa edusampo.fi/haussanyt.