Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uraopinto-ohjaaja on mahdollistaja ja realisti – asiakkaista yhä useampi hakee jatkuvan haun kautta

Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa uraopinto-ohjaajien palveluja peruskoulun päättäville, jatkuvan haun kohderyhmille sekä ammattiopiston omille opiskelijoille. Tärkeintä jatkuvan haun uraohjauksessa on tiedon jakaminen sekä koulutustarjonnan ja asiakkaan toiveiden kohtaaminen. Aikuisiällä uutta suuntaa etsivien asiakkaiden määrä on lisääntynyt eikä uuden opiskelu katso ikää, Samposta kerrotaan.

Mainos | Siivousalalla ison osan työhistoriastaan työskennellyt Sanna Kiesi ja ravintola-alalla liki 30 vuotta työskennellyt Sami Höylä hakeutuivat uudelleenkouluttautumaan jatkuvan haun kautta.

Kohti unelmia

Kiesi, 42, oli jo vuosia pohtinut alanvaihtoa ja selaillut Sampon ajankohtaisia koulutuksia. Kun luonto- ja ympäristöalan perustutkinto tuli mukaan hakuun, päätti hän vihdoin toteuttaa haaveensa.

– Olen aina ollut luontoihminen, ja olin jo pitkään kaivannut jotakin uutta elämääni. Intuitio oli niin vahva, että päätin seurata sitä. Kun aika on oikea, asiat vain loksahtavat paikalleen, hän sanoo.

Kiesi otti Sampoon yhteyttä ensimmäisen kerran nettisivujen chatbotin kautta. Sieltä hänen yhteydenottopyyntönsä välittyi uraopinto-ohjaajalle.

– Sain ensin sähköpostia uraopinto-ohjaajalta ja muutaman viestin jälkeen sovimme tapaamisen. Tapaamisen aikana kävimme läpi sillä hetkellä käynnissä olevia hakuja, hakuprosessia ja alavaihtoehtoja – mitä on tarjolla ja mitä ne pitävät sisällään.

Uraopinto-ohjaaja auttaa paitsi alavalinnassa, myös esimerkiksi opintojen rahoitukseen liittyvissä asioissa. Kiesi on tyytyväinen saamaansa palveluun.

– Uraopinto-ohjaajalta voi kysyä kaiken, mitä on mielen päällä. Kävimme hänen kanssaan läpi myös esimerkiksi tukiasioita, että mihin kannattaa ottaa yhteyttä, kun on aikuisopiskelija. Tosi monipuolisesti sain apua, hän kehuu.

Kiesi aloitti luonto- ja ympäristöalan opintonsa tammikuussa 2022. Opinnot muodostuvat lähi-, verkko- ja etäopiskelusta. Lähiopetusta on noin kolme päivää viikossa ja niihin sisältyy lähes viikoittain luontoretkiä sekä maastossa työskentelyä.

– Vaikka olen koko ikäni ollut luonnossa, tämä antaa todella paljon uusia näkökulmia. Tiedonjano kasvaa, että mitä kaikkea luonto mahdollistaakaan.

Luonto- ja ympäristöalan ammattilaisena hän voi työskennellä esimerkiksi luonto-ohjaaja, luonnonvaratuottaja, luonto- ja ympäristöneuvoja tai ympäristönhoitaja.

”Unelmieni työ on luonnossa, joten suuntaudun ympäristönhoitajaksi. Työ voi olla esimerkiksi maisemointikunnostusta tai vaikka luontopolkujen ja -reittien hoitoa.”

Kouluttautumalla takaisin työelämään

Höylä, 48, opiskelee parhaillaan Sampossa liiketoiminnan ammattitutkintoa. Uudelleen kouluttautuminen tuli ajankohtaiseksi työtapaturman vuoksi.

– Vuonna 2020 toinen polvilumpioni murskautui. Kaksi vuotta sitä yritettiin korjata, mutta lopulta pääsin työkyvyttömyyseläkkeelle. Kolme kuukautta ehdin olla eläkkeellä, kun vakuutusyhtiö päätti uudelleen kouluttaa minut, hän kertoo.

Höylä sai uraohjausta työterveyden kautta. Hän punnitsi eri vaihtoehtoja yhdessä työkykyvalmentajan kanssa. Alavalintaan vaikutti paitsi oma kiinnostus, myös jalan kunto sekä vakuutusyhtiön kriteerit.

– Päädyimme ensin oppisopimuksella suoritettavaan tapahtumatuottajan koulutukseen. Hain ja sainkin opiskelupaikan mutta koronapandemia sotki suunnitelmat, joten piti etsiä muita vaihtoehtoja. Sitten tämä Sampon koulutus tuli vastaan.

Hän sai opiskelupaikan jatkuvan haun kautta. Jatkuvan haun kautta voi hakea, jos hakijalla on jo aiempi peruskoulun jälkeinen tutkinto, työssä kertynyttä osaamista tai hakija on jäänyt ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa.

Jatkuvassa haussa voi hakeutua perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Hakea voi milloin tahansa ja mikäli ryhmissä on vapaita paikkoja, opinnot voi aloittaa joustavasti.

– Olin yllättynyt, miten paljon opintopolkuja voidaan nykyään henkilökohtaistaa. Olen opiskellut nyt loppuvaiheen opiskelijoiden kanssa ja lähempänä kesää opiskelen alkuvaiheen opintoja.

Höylän opinnot kestävät noin kaksi vuotta. Hän suorittaa opintonsa Savitaipaleella sijaitsevassa Olkkolan Hovissa koulutussopimuksella. Toisin kuin oppisopimuskoulutuksessa, koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa.

Opinnot koostuvat lähipäivistä, etäopinnoista sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähipäiviä on 2–4 viikossa. Koulutussopimustyöpaikan tarjoajalla on velvollisuus seurata opiskelijan osaamisen kehittymistä sekä raportoida siitä koulutuksen järjestäjälle.

– Lähipäiviä on enemmän kuin oppisopimuksessa, koska olen koulun kirjoilla. Muut päivät sovimme yhdessä työnantajan kanssa. On hienoa, että saan olla Olkkolan ideahautomossa ja kehittää sekä ideoida toimintaa suht vapain käsin.

Liiketoiminnan ammattitutkintoon sisältyy muun muassa asiakaspalvelua, henkilökohtaista myyntityötä, yrittäjyyttä ja liiketoiminnan suunnittelua, markkinointia ja sen suunnittelua sekä taloushallintoa. Parasta opinnoissa on Höylän mielestä ollut vapaus.

– Opiskelu on nykyään paljon monimuotoisempaa kuin ennen. Tässä mallissa saa opintoja ja muuta elämää sovitettua joustavasti yhteen, hän sanoo.