Mainos: Hautaustoimisto Ollonen

Viimeinen tahto kannattaa kertoa hyvissä ajoin – 30-vuotista taivaltaan juhliva Hautaustoimisto Ollonen antaa vinkkejä, jotka helpottavat elämää edesmenneen asioita selvitettäessä

Omat viimeiset toiveet ja arkiset asioinnit on hyvä kirjata ylös hyvissä ajoin, jotta omaisten taakka helpottuu, sanovat imatralaisen Hautaustoimisto Ollosen yrittäjät Mariella Pirkka ja Ilkka Ollonen.

Imatralaisen Hautaustoimisto Ollosen yrittäjät Mariella Pirkka ja Ilkka Ollonen pitävät ymmärrettävänä, että kuolemasta puhuminen voi pelottaa. Omien toiveiden kertominen ennakkoon olisi kuitenkin iso palvelus omaisille, yrittäjät sanovat kokemukseensa perustuen.

Mainos | Vaikka kuolema on ihmiselämän luonnollinen osa siinä missä syntyminenkin, kuolemasta puhuminen on monille vaikeaa. Vielä vieraammalta voi tuntua siihen varautuminen.

Jokaisen kannattaisi kuitenkin miettiä, kuinka asiat järjestyvät oman kuoleman jälkeen, neuvovat Mariella Pirkka ja Ilkka Ollonen imatralaisesta Hautaustoimisto Ollosesta.

He näkevät työssään toistuvasti tilanteita, joissa omaisten selvitettäväksi ja huolehdittavaksi jää paljon asioita, jotka olivat kenties vain vainajan itsensä tiedossa.

Toisaalta vainajan viimeisen tahdon toteuttaminenkin voi olla vaikeaa, jos siitä ei ole tarkkaa selvyyttä. Ollosten mukaan pahimmillaan epäselvät tilanteet aiheuttavat turhia ristiriitoja läheisten välille.

– Aika usein omaiset sanovat, ettei toiveista ole ollut mitään puhetta koskaan. Jos on jo etukäteen ilmaissut viimeisen tahtonsa, ei omaisten tarvitse miettiä valintoja liikaa.

– Tärkeintä tietysti on, että tällöin myös vainajan omat toiveet tulevat varmasti toteutetuksi, Ilkka Ollonen huomauttaa.

Sähköinen perintö jää salasanojen taakse

Asiantuntijan avulla ajoissa tehty testamentti on selkeä tapa ilmaista oma tahto omaisuuden jaosta, mutta sen ulkopuolelle jää paljon käytännön asioita.

Omaisten taakkaa helpottaa paljon, jos on eläessään kirjannut ylös arkiset asioinnit: esimerkiksi missä pankeissa on tilejä, mistä vakuutukset on otettu ja mitä muuta omaisuutta on.

Myös lehtitilaukset, puhelinliittymät, yhdistysten jäsenyydet ja muut sitoumukset on hyvä listata.

– Kukaan ei lähde täältä huomaamatta eli omaisilla on joka tapauksessa paljon järjesteltäviä asioita. Niiden hoitamista helpottaa paljon, kun tiedetään, mistä niitä lähdetään selvittämään, Mariella Pirkka sanoo.

Omaisten olisi hyvä päästä käsiksi myös sosiaalisen median tileihin ja muihin vainajalla käytössä olleisiin sähköisiin palveluihin. Käyttäjätilien sulkeminen ei ole välttämättä mitenkään yksinkertaista, jos ei ole ennakkoon ilmoittanut läheistä, joka tilin saa sulkea tai jos käyttäjätunnukset ja salasanat eivät ole kenenkään tiedossa.

– Tällaiset tilit voivat olla myös alttiita identiteettivarkauksille, joten ne olisi hyvä sulkea mahdollisimman pian, Ilkka Ollonen varoittaa.

Oma lukunsa on digitaalinen perintö eli esimerkiksi tietokoneella tai pilvipalveluissa olevat tekstit ja kuvat. Nekin voivat kadota lopullisesti, jos jälkeenjäävillä ei ole pääsyä aineistoihin.

– Niillä ei välttämättä ole rahallista arvoa, mutta erittäin suuri muistoarvo, Mariella Pirkka sanoo.

Memoria-perhehautaustoimistoista on saatavana maksuton ”Näin minä haluan”-vihko, johon voi omaisille kirjoittaa talteen esimerkiksi arjessa käytettyjä palveluja tunnuksineen. 

Suunnitelma auttaa sairaudenkin yllättäessä

Jos omasta tai läheisen kuolemasta puhuminen tuntuu vaikealta tai ahdistavalta, niin yksinkertaisin tapa on kirjata toiveensa Memoria-perhehautaustoimistoista maksutta saatavaan ”Näin minä haluan” -vihkoon.

Yhä useampi suunnittelee myös oman viimeisen matkansa eli hautajaiset ja hautaustavan.

– Osa ilmoittaa toiveensa hyvin tarkkaan kukista, musiikista ja kantajista lähtien, osa taas suurpiirteisemmin. Ainakin toivottu hautaustapa ja hautapaikka olisi hyvä kertoa omaisille, Ilkka Ollonen sanoo.

Ilkka ja Mariella huomauttavat, että tärkeiden tietojen listauksesta on apua myös silloin, kun on esimerkiksi sairauden vuoksi kyvytön hoitamaan omia asioitaan.

– Kuten kuolema niin myös äkillinen sairastuminen voi kohdata kenet tahansa ja milloin tahansa. Asiat kannattaa järjestää silloin, kun on vielä hyvissä voimissa. Suosittelemme kaikille vähintäänkin edunvalvontavaltuutuksen tekemistä.

Juhlavuodesta ajatus hyväntekeväisyyteen

30-vuotista taivaltaan juhliva Hautaustoimisto Ollonen suunnittelee hyväntekeväisyyskonserttia marraskuulle. Maksuttomassa kirkkokonsertissa 19.11. tulevat esiintymään Pentti ja Heini Hietanen. Ohjelman tuotto käytetään lyhentämättömänä Imatran seurakunnan kautta seurakunnan soittokunnalle ja Naisten Pankille puoliksi. Kohteet valikoituivat yrittäjien oman arvomaailman pohjalta.

– Soittokunta on ainutlaatuinen Suomessa, ja kokoaa eri ikäisiä ihmisiä seurakunnan toimintaan. Erityisesti nuorille soittajille se toimii kasvattajana tulevaisuutta silmällä pitäen. Naisten Pankki puolestaan on suomalainen innovaatio, joka on toiminut menestyksekkäästi vuodesta 2007 kehitysmaiden naisten yrittäjyyden, omaehtoisen toimeentulon ja ammattikoulutuksen edistämiseksi. Naisten Pankilla on hankkeita kuudessa maailman köyhimmistä maista, joissa se toimii kestävän kehityksen periaattein ja auttaa naisia auttamaan itseään ja perheitään.

Hautaustoimisto Ollonen laatii myös perukirjoja, edunvalvontavaltuutuksia ja testamentteja. 

Imatralainen Hautaustoimisto Ollonen on perustettu marraskuussa 1991 ja se on Imatran vanhin alan yritys.

Yrittäjinä ovat Mariella Pirkka ja Ilkka Ollonen.

Hautaustoimisto Ollonen on myös osa itsenäisten perheyritysten muodostamaa Memoria-hautaustoimistoverkostoa. Yritys on myös Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäsenliike.

Palveluihin kuuluvat kaikki hautaustoimistopalvelut sekä perunkirjoitukseen liittyvät palvelut. Yritys laatii myös muita asiakirjoja, kuten testamentteja ja edunvalvontavaltuutuksia.

Matinkatu 3

55100 IMATRA

puh. 010 320 3990, 0400 559 035

asiakaspalvelu(a)ollonen.fi

www.ollonen.fi