Mainos: Hautaustoimisto Ollonen

Surun keskellä ei tarvitse selvitä yksin – ammattilainen on apuna kaikissa järjestelyissä

Kun läheinen kuolee, on surun lisäksi selvittävä monista käytännön asioista kuten perunkirjoituksen järjestämisestä. Imatralaisella Hautaustoimisto Ollosella on yli kymmenen vuoden kokemus perunkirjoituksista.

Hautaustoimisto Ollosen yrittäjät Mariella Pirkka-Ollonen ja Ilkka Ollonen kannustavat kysymään neuvoa ammattilaisilta, jos jokin asia mietityttää omaisen kuoleman jälkeen.

Kun ihminen menehtyy, läheisillä on yhtäkkiä monta asiaa hoidettavana. Surutyön ja hautajaisjärjestelyiden lisäksi on myös lakisääteisiä asioita, jotka jäävät omaisten vastuulle. Niistä tärkein on lain mukainen perunkirjoitus, joka on tehtävä aina vainajan iästä tai varallisuudesta riippumatta.

Imatralaisen Hautaustoimisto Ollosen yrittäjä Ilkka Ollonen sanoo, että perunkirjoitus herättää usein kysymyksiä, epätietoisuutta ja hämmennystäkin. Hän pitää sitä ymmärrettävänä, sillä moni on ensimmäistä kertaa hoitamassa asioita, jotka liittyvät läheisen kuolemaan. - Vaikka kuolema olisi kuinka luonnollinen ja suruviestiä olisi osattu odottaa, se on silti aina lopullisuudessaan yllätys, Ollonen sanoo.

Perunkirjoitus on eri asia kuin perinnönjako, vaikka ne monilta osin liittyvätkin toisiinsa. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, jossa listataan kaikki kuolinpesän osakkaat, mahdolliset testamentinsaajat sekä kuolinpesän omaisuus ja velat. - Perukirja on siis myös kuolinpesän veroilmoitus, sillä perilliset maksavat perukirjan perusteella perintöverot, Ollonen huomauttaa.

Ensiksi selvitetään suku ja omaisuus

Perunkirjoituksen ensimmäinen vaihe on vainajasta tehtävä sukuselvitys.

Selvitys tehdään hankkimalla virkatodistukset kaikilta niiltä paikkakunnilta, joissa perinnönjättäjä on asunut 15 ikävuodesta alkaen. - Virkatodistusten perusteella tiedetään, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita ja vainajan perillisiä, Ollonen selvittää.

Seuraavaksi tarvitaan tiedot vainajan omaisuudesta ja veloista. Ne saadaan usein pankista. Pelkkä tiliote ei riitä, vaan todisteeksi tarvitaan virallinen saldotodistus. Tämä tarvitaan myös mahdolliselta leskeltä, ellei avioehtoa ole.

Muun omaisuuden arvioinnissa voidaan käyttää apuna muita asiantuntijoita kuten kiinteistönvälittäjiä.

- Omaisuuden arviointi pitää tehdä oikein, sillä se vaikuttaa verotukseen. Virheellinen arviointi vaikuttaa perintöverotukseen, ja tarvittaessa verohallinto puuttuu asiaan perintöveropäätöstä tehdessään. Näin on erityisesti silloin, jos arvot ovat selvästi alle käypien arvojen, Ollonen neuvoo.

Kolme kuukautta aikaa

Kun tarvittavat tiedot on koottu, pidetään varsinainen perunkirjoitustilaisuus. Siihen on kutsuttava kaikki kuolinpesän osakkaat. Heitä ovat esimerkiksi leski, lakimääräiset ja toissijaiset perilliset sekä legaatin tai testamentin saajat. - Kutsu on esitettävä todistettavasti ja hyvissä ajoin. Usein riittää puhelinkutsu, mutta tarvittaessa kutsu voidaan lähettää esimerkiksi kirjattuna kirjeenä, Ollonen kertoo.

Hän muistuttaa, että perunkirjoituksen voi pitää missä tahansa paikassa, joka sopii parhaiten kuolinpesän osakkaille. Sitä ei siis tarvitse toimittaa esimerkiksi vainajan kotikunnassa. Lain mukaan perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluttua kuolinpäivästä.

Ollonen sanoo, että aika on lopulta suhteellisen lyhyt, sillä usein ensimmäinen kuukausi menee omaisilla lähinnä hautajaisten järjestelyyn ja ensijärkytyksestä toipumiseen. - Sukuselvityksen tekeminen vie useimmiten viikkoja. Jos tietoja pitää hakea useammilta paikkakunnilta, aika venyy helposti jopa kuukausiin. Lisäksi tulevat tietysti muut selvitettävät asiat, Ollonen muistuttaa.

Kaikki samalla kertaa kuntoon

Perukirjan voi periaatteessa laatia kuka tahansa, mutta usein on suositeltavaa pyytää ammattilaisten apua, sillä kyse on hyvin tärkeästä asiakirjasta, Ollonen sanoo.

Perunkirjoituksia tekevät muun muassa asianajajat, pankit ja hautaustoimistot. Hautaustoimiston etuna on, että kaikki asiat hautajaisjärjestelyistä paperitöihin voi hoitaa yhden ja saman ihmisen kanssa.

Imatran ja Lappeenrannan seudulla Hautaustoimisto Ollonen on ainoa hautaustoimisto, jossa yrittäjät tekevät itse myös perunkirjoituksia.

Ollosen mukaan omaiset voivat halutessaan osallistua perunkirjoituksessa tarvittavien tietojen keruuseen tai hautaustoimisto voi hoitaa kaiken valtakirjan avulla. - Usein on aistittavissa omaisen huojennus, kun hän tietää, että joku huolehtii kaikesta varmasti ajallaan ja oikein.

Hautaustoimisto Ollonen on tehnyt perunkirjoituksia kymmenen vuoden ajan. Vaikka kokemusta on jo pitkältä ajalta, Ollosen mukaan perunkirjoituksiin liittyviä asioita pitää opiskella vuosittain useissa eri koulutuksissa. - Asiakkaan pitää pystyä luottamaan, että hän saa vaikeassakin tilanteessa tarvitsemansa avun, Ollonen sanoo.

www.ollonen.fi

Hautaustoimisto Ollonen Imatralainen Hautaustoimisto Ollonen on perustettu vuonna 1992 ja se on Imatran vanhin alan yritys. Yrityksellä on toimipiste Imatran lisäksi myös Ruokolahdella. Yrittäjinä ovat Mariella Pirkka-Ollonen ja Ilkka Ollonen. Palveluihin kuuluvat kaikki hautaustoimistopalvelut sekä perunkirjoitukseen liittyvät palvelut.

Imatralainen Hautaustoimisto Ollonen on perustettu marraskuussa 1991 ja se on Imatran vanhin alan yritys.

Yrittäjinä ovat Mariella Pirkka ja Ilkka Ollonen.

Hautaustoimisto Ollonen on myös osa itsenäisten perheyritysten muodostamaa Memoria-hautaustoimistoverkostoa. Yritys on myös Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäsenliike.

Palveluihin kuuluvat kaikki hautaustoimistopalvelut sekä perunkirjoitukseen liittyvät palvelut. Yritys laatii myös muita asiakirjoja, kuten testamentteja ja edunvalvontavaltuutuksia.

Matinkatu 3

55100 IMATRA

puh. 010 320 3990, 0400 559 035

asiakaspalvelu(a)ollonen.fi

www.ollonen.fi