Mainos: Saimaa Travel

Pirjo ja Juhani Porkka risteilevät vähintään kerran kesässä Viipuriin — Siellä on yksi paikka, johon on pakko päästä joka kerta

Viisumivapaat risteilyt Lappeenrannasta Viipuriin ja Pietariin ovat pariskunnan mielestä vaivattomin tapa päästä nauttimaan vanhan kaupungin viehätysvoimasta. Myös risteily Saimaan kanavassa on heidän mielestään aina elämys.

Pirjo ja Juhani Porkka jaksavat kerta toisensa jälkeen viehättyä Viipurista, jonne he matkustavat Saimaa Travelin viisumivapailla risteilyillä. Lukas Pearsall

Pirjo ja Juhani Porkan kotona Lappeenrannan Alakylässä vierailee joka vuosi ystäviä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Heistä lähes jokainen haluaisi päästä käymään Venäjällä, ja kaikki ihmettelevät, kuinka helppoa Venäjälle ja Viipuriin matkustaminen Lappeenrannasta loppujen lopuksi onkaan.

Viisumivapaille risteilyille Viipuriin tai Pietariin ei tarvitse kuin voimassa olevan passin. Viisumivapaus koskee kaikkien maiden kansalaisia.

— Kaikkien vieraidemme mielestä Venäjän lisäksi eksoottista on jo itse risteileminen Saimaan kanavassa. Kun tullaan sulkuihin, kukaan ei malta istua sisällä, vaan ulos on päästävä katsomaan, mitä nyt tapahtuu, Juhani Porkka kertoo.

Porkat käyvät Viipurissa myös kahdestaan, sillä kaupunki on heidän mielestään kerrassaan viehättävä matkakohde.

— Mietin aina Viipurin kaduilla kulkiessani, kuinka helposti Lappeenrannasta pääsee paikkaan, joka vie aivan eri aikaan ja tunnelmaan. Miksi lähtisin Keski-Eurooppaan johonkin kaupunkiin etsimään vanhaa ja nostalgista, kun sellainen paikka löytyy tästä aivan läheltä, Pirjo Porkka sanoo.

Kuin keskellä Karjalan kunnailla -laulua

Varsinaisen päämärän lisäksi Porkkien mielestä myös itse matka m/s Carelialla on aina mukava ja rentouttava elämys. Varsinkin kesällä, kun luonto ympärillä on vehreimmillään, Porkat suorastaan tuntevat päässeensä keskelle Karjalan kunnailla -laulua.

Luontoa ihaillaan ruokapöydästä käsin.

— Syömme yleensä laivalla, sillä ruoka siellä on hirveän hyvää samoin palvelu, ja kaikki on niin kauniisti laitettu. Joskus saatamme innostua laulamaan, kun laivalla on yhteislaulua, Pirjo Porkka sanoo.

Laivalta löytyy myös risteilyemäntä, joka kertoo risteilijöille tietoa niin kanavasta kuin Viipuristakin.

— Vierailla on yleensä paljon kysymyksiä kanavasta, ja risteilyemäntä onneksi tietää vastaukset niihin. Samoin hän kertoo, mistä pääsee lähtemään Viipurin-kiertoajelulle, josta saa oikein hyvän kokonaiskuvan kaupungista. Niin laivaemännältä kuin kiertoajelun oppailtakin saa hyviä vinkkejä, mitä Viipurissa kannattaa tehdä, Juhani Porkka sanoo.

Porkat syövät useimmiten jo matkalla Viipuriin. M/s Carelialla on heidän mielestään erinomainen ruoka ja palvelu. Lukas Pearsall

Moni asia on muuttunut Viipurissa

Viipurissa Porkat tapaavat kävellä pitkin ja poikin katuja. He ihmettelevät ihaillen, miten kaupunki on muuttunut.

— Joskus 1990-luvulla Viipurissa oli kaupustelijoita, taskuvarkaita ja lapsia kerjäämässä, mutta he ovat kaikki hävinneet. Ja vaikka kaupunki edelleen on romanttisen rosoinen, on siellä myös pantu paikkoja kuntoon. Esimerkiksi katukuvaan on ilmestynyt paljon kivoja kivijalkakauppoja, Porkat kertovat.

Pariskunta lähtee yleensä Viipuriin aamulla, viettää päivän siellä ja palaa illaksi kotiin. Tuolloin matkaohjelmaan kuuluu kävelyä tutuiksi tulleilla kaduilla, lasillinen Pyöreässä tornissa ja kenties Aallon kirjaston ihailua. Yksi asia on kuitenkin joka matkalla pakollinen.

— Pellavakauppaan on päästävä. Sinne kun astuu sisään, on kuin menisi johonkin satumaailmaan, niin ihanaa siellä on. Kyllähän kauppahallinkin pellavaosastolta löytää pyyhkeitä ja pöytäliinoja, mutta ei siellä pääse samaan tunnelmaan kuin kaupassa, Pirjo Porkka sanoo.

Seuraavalla Viipurin-reissulla Porkat aikovat käydä tutustumassa vuoden 2016 lopussa Torkkelin puistossa avattuun Espilän ravintolaan. Espilä oli aikoinaan Viipurin suosikkiravintoloita, ja sen ulkomuoto muistutti Helsingin Esplanadin puiston Kappeli-ravintolaa. Uuden ravintolan ulkomuoto jäljittelee vanhaa ravintolaa.

Toisinaan kahdeksi yöksi Pietariin

Vaikka moni asia on muuttunut, Viipurista löytää niin halutessaan myös Neuvostoliitto-eksotiikkaa. Jos sellaista haluaa, Porkat suosittelevat Druzhba-hotellia, jossa myös he ovat toisinaan yöpyneet. — Victoria-hotelli on aivan toisenlainen, ja sen kattoterassilta on aivan uskomattoman hieno näkymä yli koko kaupungin Viipurin, Juhani Porkka sanoo. Lappeenrannasta pääsee myös Pietariin viisumivapaalle matkalle, sillä viisumivapaalla matkalla voi viipyä kaksi yötä. — Laivalla ensin Viipuriin, siitä tilausajobussiin ja sillä Pietariin. Siinä ehtii nähdä niin maaseutua kuin metropoliakin. Pietarissa ohjelmaan kuuluu muun muassa oppaan palvelut ja kanavaristeilyt. Aivan järjettömän hieno kaupunkihan se on, ja näkemistä riittää useammaksi kerraksi, Pirjo Porkka sanoo.

Saimaan kanavan kautta kulkevat viisumivapaat risteilyt lähtevät Lappeenrannan satamasta. Lukas Pearsall

Saimaa Travelin matkat Viipuriin ja Pietariin ilman viisumia

+ Venäjälle pääsee viisumitta, kun matkustaa molempiin suuntiin suomalaisella M/S Carelialla, joka menee pitkin Saimaan kanavaa Lappeenrannasta Viipuriin.

+ Viisumivapaus on mahdollinen kaikkien maiden kansalaisille.

+ Viisumitta Venäjällä voi olla kaksi yötä.

+ Matkaa varten tarvitsee vain voimassa olevan passin, jonka kuvasivusta toimitetaan kopio Saimaa Travelin toimistoon viimeistään 3 päivää ennen matkaa, jos lähtöpäivä on maanantai, torstai, perjantai tai lauantai ja viimeistään matkaa edeltävänä perjantaina, jos lähtöpäivä on tiistai tai keskiviikko.

+ Passi pitää ottaa matkalle mukaan.

+ Ennakkovaraus risteilylle on pakollinen. Varaus matkalle tulee tehdä viimeistään 3—5 päivää ennen matkaa riippuen lähtöpäivästä.

Päivämatka Viipuriin

+ Lähtö Lappeenrannasta klo 7:45, perillä Viipurissa n. 13:15.

+ Lähtö Viipurista klo 16:15, perillä Lappeenrannassa n. 21:45.

+ Matkaan sisältyy edestakainen laivamatka M/S Carelialla Lappeenranta-Viipuri-Lappeenranta ja matkanjohtajan palvelut.

+ Viipurissa voi osallistua maksulliselle kiertoajelulle, jossa näkee tärkeimmät nähtävyydet ja historialliset paikat. Kiertoajelu lähtee satamasta laivan saavuttua Viipuriin ja päättyy Viipurin kauppatorille. Se kestää noin 30—40 minuuttia.

2 tai 3 päivän kaupunkiloma Viipurissa

+ Samat lähtöajat kuin päivämatkalaisilla.

+ Matkaan sisältyy edestakainen laivamatka M/S Carelialla Lappeenranta-Viipuri-Lappeenranta, majoitus joko hotelli Viipurissa, hotelli Victoriassa tai hotelli Druzhbassa, matkanjohtajan palvelut sekä kuljetus Viipurin satama-hotelli-Viipurin satama.

+Viipurissa voi osallistua maksulliselle kaupunkikiertoajelulle, illanviettoon Pyöreässä Tornissa ja opastetulle retkelle Viipurin linnaan.

3 päivän kaupunkiloma Pietarissa

+ Saimaan kanavan risteilyn lisäksi tilausbussimatka Viipurista Pietariin, jossa yövytään kaksi yötä.

+ Menomatka: M/S Carelia lähtee Lappeenrannasta klo 7:45 ja on perillä Viipurissa n. 13:15, bussikuljetus Viipurin satamasta on perillä Pietarissa noin klo 17.

+ Paluumatka: Lähtö Pietarista klo 11:30, M/S Carelia lähtee Viipurista klo 16:15. ja perillä Lappeenrannassa ollaan klo 21:45.

+ Ensimmäisenä matkailtana yhteinen Neva- ja kanavaristeily, jolla näkee upeat Pietarin palatsit, merkittävimmät kirkot ja muut nähtävyydet. Ilta jatkuu omatoimisella ohjelmalla.

+ Seuraavana päivänä voi tutustua Pietariin ja sen nähtävyyksiin omatoimisesti tai ennakkoon varata opastetun retken Eremitaasiin. Illaksi voi Saimaa Travelin kautta varata baletti-, ooppera-, teatteri-, tai sirkusliput.

+ Kolmantena päivänä ehtii vielä esimerkiksi tutustua kävellen Pietariin. Jos aikataulu sallii, Viipurissa tehdään vielä viime hetken ostokset ennen M/S Carelian lähtöä kohti Lappeenrantaa.

+ Matkaan sisältyy: laivamatka Lappeenranta-Viipuri-Lappeenranta, matkat tilausajobussilla Viipuri-Pietari-Viipuri, 2 vuorokauden majoitus joko Solo Sokos Hotel Vasilievskyssa, hotelli Oktjabrskajassa tai hotelli Moskovassa, aamiainen hotellissa, Neva- ja kanavaristeily ja matkanjohtajan palvelut. Lue lisää lähtöpäivistä ja matkojen hinnoista SaimaaTravel