Mainos: Etelä-Karjalan Jätehuolto

Pian sitä on saatavilla – lähiruokaa kaasuautoille!

Tiesitkö, että ruuantähteistäsi valmistetaan kaasuautojen polttoainetta, biokaasua? Lähellä tuotettua ravintoa saatavilla myös nelipyöräisille Etelä-Karjalan Jätehuollon uudelta biokaasulaitokselta.

Kun tankkaat autoosi vähäpäästöistä lähellä tuotettua biokaasua niin ympäristö kiittää. ARTO APILA

Nyt jos koskaan, se banaaninkuori kannattaa heittää biojätteisiin sekajätteen sijaan. Pienellä teolla on iso merkitys: Lappeenrannan ja Imatran välimaastossa, Kukkuroinmäellä, valmistuu juuri sinunkin ruuantähteistä polttoainetta kaasuautoille. Puhtaasti paikallista biokaasua tarjoavat BIG-tankkausasemat ovat pian avautumassa Imatralla ja Lappeenrannassa.

– Kuusi kappaletta kilon painoisia biojätepusseja riittää tuottamaan tankattavaa liikennekaasua kymmenen kilometrin ajomatkalle, Kukkuroinmäen biokaasulaitoksen laitospäällikkö Vesa Kaipia konkretisoi. Valokuvaaja Arto Apila

– Biokaasu on paikallisista orgaanisista jätteistä valmistettua päästötöntä, uusiutuvaa ja kotimaista energialähdettä, Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen laitospäällikkö Vesa Kaipia kertoo. Laitoksessa valmistuvasta liikennekaasusta suunnilleen puolet on peräisin eteläkarjalaisien talouksien biojätteistä, toinen puoli jätevedenpuhdistamoilta. Kaasu alkaa muodostumaan reaktorissa heti.

Biojätepussillinen voi olla jo seuraavana päivänä tankattavissa BIG-tankkausasemalla. Hajuhaitat ovat yleinen harhaluulo. Kun biojäte käsitellään oikein, ei hajuhaittoja muodostu ympäristöön. Jalostettu biometaani on hajuton ja väritön.

– Kaasuun itseasiassa lisätään jalostusprosessissa hajuainetta, jotta mahdolliset kaasuvuodot ovat helpommin havaittavissa.

Kävimme tutustumassa biokaasulaitokseen Vesa Kaipian johdolla. Laitoksella työskentelee hänen lisäkseen kolme laitosoperaattoria. Prosessit on pitkälti automatisoitu, työtä tehdään kahdessa vuorossa. Valvomosta tarkkaillaan, että homma toimii kuten pitääkin.

Biojätemassasta löytyy usein sinne kuulumattomia esineitä. Altaan jätemassa tarkistetaan silmämääräisesti ennen kuin automatisoitu kahmari tulee kauhaisemaan annoksen pussinrepijälle. ARTO APILA

Kuljetko pyykkipoika nenässä koko työpäivän, laitospäällikkö Vesa Kaipia?

– Pyykkipoikaa ei tarvitse, sillä laitos on varustettu hyvillä prosessikaasupesureilla, joten haju ei tunnu voimakkaalta. Lähinnä vain raaka-aineiden ominaistuoksu.

Mistä jätteistä voi tehdä biokaasua?

– Yleisesti biokaasua tehdään biojätteistä ja jätevesipuhdistamojen lietteistä. Biokaasua voi tosin tehdä miltei kaikesta biohajoavasta materiaalista.

Mihin biokaasua voi käyttää?

– Biokaasua voi käyttää liikennepolttoaineena, sekä sähkön- ja lämmöntuotantoon.

Kuinka kauan jätteen kippaamisesta käsittelylaitokselle menee ennen kuin se on tankkausasemalla liikennekaasuna saatavilla?

– Kun jätettä syötetään reaktoriin, bakteerit ryhtyvät töihin ja kaasun muodostus alkaa samana päivänä. Kaasu varastoidaan maamerkkinäkin toimivaan isoon valkoiseen palloon, josta kulkeutuu jalostukseen ja sieltä edelleen tankkausasemalle. Tankattavissa kaasua on jo seuraavana päivänä.

Kuinka monta biojätepussillista tarvitaan, jotta saadaan keskikulutusmäärällisesti autoon biokaasua vaikka 10 km matkalle?

– 6 kg/10 km eli 6 kappaletta kilon painoisia biojätepusseja.

Mitä terveisiä haluat kertoa lukijoille liittyen jätteen lajitteluun?

– Lajittelu on tärkeää! Biojätteistä löytyy usein sinne kuulumatonta kodin tavaraa, mm. kenkiä, mattoja ja erityisen paljon ruokailuvälineitä. Hajoamattomat muovipussit ovat prosessin kannalta hankalimpia, ne voivat kietouduttua ruuvien ympärille ja saattavat levitä silppuna tuulen mukana taivaalle. Biojätepussejakin on saatavilla paperisina, tai voit itse taitella sellaisen sanomalehdestä.

Kohta sitä saa!

Kukkuroinmäellä tuotettu lähiruoka on pian tankattavissa BIG-biokaasutankkausasemilla Imatran Vuoksenniskalla (Sauramonkuja 5-7) sekä Lappeenrannassa (Eteläkatu 5 ja Hulkonmäentie 130).

Etelä-Karjalan Jätehuollon toimitusjohtaja Mika Suomalaisen mukaan tavoitteena on luoda koko maan kattava kaasuasemaverkosto. Tällä hetkellä asemia löytyy Vaasan seudulta, vuoden loppuun mennessä avautuvat myös Parikkalan ja Luumäen asemat.

Pirteältä BIG-biokaasutankkausasemalta saa varmasti lähellä tuotettua ja ympäristöystävällistä liikennekaasua. ARTO APILA

– Halusimme Pirkanmaan Jätehuollon Jarkko Nissisen kanssa luoda brändin, joka yhtenäisellä ilmeellään kertoisi kaasuautoilijoille, riippumatta missä päin Suomea he ajelevatkaan, että tältä asemalta on tankattavissa laadukasta ja paikallisesti tuotettua puhdasta biokaasua.

– Etsimme jatkuvasti lisää yhteistyökumppaneita, myös tuotantopuolelle. Esimerkiksi maatalouden omat jätelaitokset sopisivat mainiosti liikennekaasuyhteistyöhön, Suomalainen vinkkaa.

Katso lisää: www.big.fi, Etelä-Karjalan Jätehuolto

Lue tästä, mitä Kukkuroinmäen biolaitoksella tapahtuu!

Biokaasulaitos koostuu useasta toiminnosta.

Valvomossa (1.) tarkkaillaan ruuduilta jätteen laatua ja prosessien toimintaa. Biojätteisiin kuulumattomat tavarat poistetaan käsin, ettei linjasto sotkeudu.

Keräysautot kippaavat jätteet vastaanottorakennuksen (2.) altaisiin. Kahmari kahmaisee kourallisen jätettä pussinrepijälle, joka hajottaa biojätepussit silpuksi.

Jätemassa kulkee kuljettimia pitkin reaktoriin (3.), joissa kaasu syntyy anaerobisten mikrobien pilkkoessa massaa 21 päivän ajan. Kaasu kerääntyy reaktorin yläosaan, josta imetään putkia pitkin kaasunkäsittelyyn (5.).

Kaasusta pestään epäpuhtaudet ja se varastoidaan kaasupalloon, josta se kulkeutuu tankkausaseman kontteihin odottamaan kuljetusta BIG-liikenneasemille (7.).

Reaktorissa muhineesta jätemassasta eli mädätteestä erotellaan neste (4.), jota varastoidaan (6.) teollisuuden jätevedenpuhdistamojen typen korvaajaksi. Mädäte käytetään lannoitukseen sekä Kekkilän multatuotteiden raaka-aineisiin.