Kiitetyn lastenkirjan Mauri ja vähä-älypuhelimen näyttämösovitus saa ensi-iltansa Teatteri Imatrassa — ”Näytelmä ei voisi olla ajankohtaisempi”, katso video

26.8.2017 9:55
Kuva: Kai Skyttä
8-vuotias Mauri (Aki Honkatukia) aikoo kaivaa tunnelin Egyptiin koska hänen paras kaverinsa Bashir on juuri muuttanut sinne.
8-vuotias Mauri (Aki Honkatukia) aikoo kaivaa tunnelin Egyptiin koska hänen paras kaverinsa Bashir on juuri muuttanut sinne.

8-vuotiaan Maurin isä ja äiti ovat eronneet ja tehneet tasapelin. Se tarkoittaa sitä, että kaikki on laitettu puoliksi.

Päivisin Mauri leikkii yksin hiekkalaatikolla. Hänen paras kaveri Bashir on juuri muuttanut Imatralta takaisin kotimaahansa Egyptiin. Mauri päättää ikävissään kaivaa hiekkalaatikostaan tunnelin Bashirin luokse, sillä äidin mukaan heillä ole varaa ulkomaanmatkaan. Eihän heillä ole varaa ostaa Maurille edes uutta älypuhelinta vähä-älyisen kännykän tilalle.

Eräänä yönä Maurin puhelin muuttuu kuitenkin huippuälypuhelimeksi. Sen avulla hän saa yhteyden Nakuna Uusi-Pebassa asuvaan Halihalien heimoon.

Kuva: Kai Skyttä
8-vuotias Mauri asuu yhdessä äitinsä kanssa. Rooleissa nähdään Hanna Kaskela ja Aki Honkatukia.
8-vuotias Mauri asuu yhdessä äitinsä kanssa. Rooleissa nähdään Hanna Kaskela ja Aki Honkatukia.

”Lapsi löytää ratkaisut ongelmiin nopeasti”

Teatteri Imatra tuo ensi-iltaan Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin -kirjasta (Otava 2015) näyttämölle dramatisoidun version.

Pikku Hiisi-näyttämölle esityksen ohjaava Timo Rissanen kävi katsomassa lastennäytelmän Kansallisteatterissa, jossa se sai kantaesityksensä viime vuoden keväällä. Rissanen kertoo vaikuttuneensa siitä, kuinka pieni arkipäiväinen kertomus kasvaa suuriin mittasuhteisiin.

— Näytelmä ei voisi olla ajankohtaisempi. Esityksessä pohditaan muun muassa yksinäisyyttä, ystävyyden tärkeyttä ja erilaisuuden hyväksymistä.

Päähenkilön roolissa nähtävä Aki Honkatukia kertoo, että suuria teemoja käsitellään näytelmässä 8-vuotiaan näkövinkkelistä. Se tuo mukaan lämmintä huumoria.

— Lapsi löytää ratkaisut ongelmiin nopeasti: Tarvittaessa kaivetaan tunneli Egyptiin tai lähetetään sähköpostia maan presidentille. Lapsen mielikuvitus on rajaton.

Mauri pohtii maailmanmenoa yhdessä äitinsä kanssa, jota näytelmässä esittää Hanna Kaskela.

— Vaikka näytelmän teemat ovat isoja, niin tärkeää on, että pienistäkin asioista voi löytää lohtua, Kaskela sanoo.

Ikäeroa roolihahmon kanssa 40 vuotta

Aki Honkatukia laskee, että hänellä on roolihahmonsa Maurin kanssa ikäeroa nelisenkymmentä vuotta. 8-vuotiaan ajatusmaailmaan sisään pääsemisessä Honkatukiaa on auttanut omien lastensa seuraaminen. Nuorimmainen heistä on nyt 5-vuotias.

— Sen ikäisiä kun katsoo, niin eiväthän he kävele mihinkään, vaan juoksevat.

Honkatukia kertoo, että energiatason ja vauhdin ylläpitäminen näytelmän läpi on fyysisesti vaativaa. Esityksen kesto on noin 50 minuuttia ja väliaikaa ei ole.

Tarinaa kuljettavat eteenpäin myös laulut, jotka ovat tärkeä osa musiikkipitoista lastenteatteriesitystä. Musiikin on säveltänyt Maija Ruuskanen osaksi alkuperäistä näytelmäsovitusta.

Pohdittavaa paljon myös aikuisyleisölle

Ensi-illan alla Timo Rissanen peräänkuuluttaa lastenteatterin tärkeyttä. Hänen mukaansa hyville kotimaisille lastennäytelmille on myös kysyntää.

Mauri ja vähä-älypuhelin tarjoaa pohdittavaa lasten lisäksi aikuisille. Kun media vyöryttää päivittäin silmien eteen kovia uutisia sodista ja levottomuuksista, monia askarruttaa, kuinka niistä tulisi kertoa lapsille.

— On paljon asioita, joista on vaikea keskustella. Aikuisilta vaatii suurta ymmärrystä se, kuinka hurjaksi muuttuneen maailman tapahtumia voi purkaa lapsille. Vastauksia näytelmä ei tarjoa, mutta se voi avata mahdollisuuksia pohdintaan.

Mauri ja vähä-älypuhelimen ensi-ilta Teatteri Imatran Pikku Hiisi -näyttämöllä keskiviikkona 30. elokuuta kello 18. Esitykset jatkuvat 11. joulukuuta saakka.