KAUPALLINEN YHTEISTYÖ | delticom

Vältä riskit ja vaihda renkaat ajoissa – verkkokauppa auttaa löytämään oikeat renkaat

26.8.2016 12:02 | Päivitetty: 26.8.2016 14:45

Syyssateiden ja pimenevien iltojen myötä myös ajokelit huononevat. Autoilija ja moottoripyöräilijä voi onneksi vaikuttaa turvallisuuteensa, ja yksi tärkeimmistä asioista on renkaat. Huonot ja kuluneet renkaat ovat todellinen turvallisuusriski, joten niissä ei kannata pihistellä. Sopivia renkaita voi etsiä kätevästi vaikka kotisohvalta käsin internetistä. Vaihtoehtoja ja tietoja eri renkaista löytyy esimerkiksi osoitteesta https://www.giga-rengas.fi/. Myös osoitteessa rengas-outlet.fi on loistavia tarjouksia ja paljon tietoa renkaista.

Renkaat ovat ainoa yhteys auton ja tien välillä. Turvallisuus rakentuu reilun neljän kämmenen kokoisesta kosketuspinnasta renkaiden ja tien välillä. Noin pienen pinta-alan kosketuspinnassa laatu on ratkaiseva tekijä. Renkaiden ostaminen ja niiden vertailu on periaatteessa helppoa. Verkkokaupassa voit vertailla tuotteita, niiden ominaisuuksia ja hintoja. Hyvä ostaminen edellyttää sitä, että auton omistaja selvittää, millaiset renkaat hänen pyöräänsä sopivat. Tieto kunkin auton hyväksytyistä rengasmalleista löytyy ajoneuvon käsikirjasta.

Moni autoilija elää kiireistä elämänvaihetta. Verkon kautta ostaminen säästää aikaa. Jopa auton hankintaa voi suunnitella pitkälle internetissä, jossa voi rakentaa haluamansa auton sopivilla varusteilla. Kun itselle sopiva malli on valikoitunut, on myös tarjouspyyntö helppoa pyytää useammasta liikkeestä netin välityksellä. Sama pätee renkaiden ostamiseen netistä. Kattavien sivustojen ansiosta kuluttajan on mahdollisuus verrata renkaiden merkkejä, malleja, ominaisuuksia ja hintoja. Kun ostaa renkaat verkkokaupasta, on valikoima todella laaja.

Verkkokaupan suosio kasvaa

Sekä rengas- että varaosahankinnoissa verkkokaupan suosio kasvaa jatkuvasti. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi tavallinen autoilija saa hankkimansa tuotteen toimitettuna joko kotiovelle tai suoraan asennusliikkeeseen, ja aikaa säästyy runsaasti kun liikkeessä ei tarvitse asioida ennen varsinaista hankintatapahtumaa. Nykyautoista suuri osa ilmoittaa jo kuljettajalle lähestyvästä huollon tarpeesta. Teknologian edelleen kehittyessä voidaankin mielenkiinnolla odotella hetkeä, jolloin auto osaa ilmoittaa esimerkiksi kuluneista renkaista, ja pystyy internetsovelluksia hyödyntämällä myös tarjoamaan kuljettajalle erilaisia vaihtoehtoja uudesta rengassarjasta sekä mahdollisia hankintapaikkoja. Tekniikka tarjoaa huikeat kehitysmahdollisuudet, jotka lisäävät turvallisuutta.

Renkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla tiiviisti. Kuluneen renkaan tunnistaa siitä, että renkaaseen painetut urat ovat madaltuneet. Sateella kulunut rengas on suuri turvallisuusriski. Vaikka laki määritteleekin renkaiden urien syvyyttä, on jokaisen ajoneuvon omistajan hyvä olla itse aktiivinen renkaista huolehtimisessa. Joskus renkaat kuluvat myös epätasaisesti, joten huolellinen auton tai moottoripyörän omistaja muistaa aina tarkistaa kaikkien renkaiden kunnon. Renkaiden kulumiseen vaikuttaa moni asia. Vetävään pyörään kohdistuu erilainen rasitus kuin kääntyvään eli eturenkaaseen. Autojen tekniikat ovat myös erilaisia: etu-, taka- ja nelivetoisten autojen toiminta on erilaista, joten myös rengaskohtaisessa kulumisessa on suuria eroja. Lain mukaan auton kesärenkaiden pienin sallittu urasyvyys on 1,6 millimetriä. Minimiarvoa ei kuitenkaan kannata yksinomaan tuijottaa, sillä vesiliirtoriski kasvaa jo ennen tuota rajaa. Tutkimusten mukaan turvallinen raja on neljässä millimetrissä: kun renkaan urasyvyys on alle neljä millimetriä, renkaan turvallisuus sadekeleillä on heikentynyt merkittävästi. Koska kaatosade tai sohjokeli voivat yllättää autoilijan milloin vain, rengasalan suositus on, että kesärenkaat vaihdettaisiin viimeistään silloin, kun niiden urasyvyys on neljä millimetriä. Talvirenkaissa suositus on viisi millimetriä.

Laadukkaat renkaat kestävät pitkään

Urasyvyyden lisäksi myös rengaspaineilla on väliä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin suosituksen mukaan rengaspaine saa poiketa auton tai renkaan valmistajan suosituksesta enintään viidenneksellä. Rengaspaineet vaikuttavat etenkin ajoneuvon ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineen kulutukseen: jos paineet ovat pielessä, ajoneuvo on hankalammin hallittavissa ja polttoainetta kuluu tavallista enemmän.

Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kuukausittain, eikä tarkistuksen yhteydessä kannata unohtaa vararengasta. Oikeat arvot löytyvät yleensä auton ohjekirjasta tai esimerkiksi auton ovipilarissa olevasta tarrasta.

Oikeat paineet, kuljettajan ajotapa ja teiden laatu vaikuttavat renkaiden kestävyyteen. Laadukkailla renkailla voi ajaa kymmeniä tuhansia kilometrejä.

Kun kesä kääntyy lopuilleen, on autoilijan ja moottoripyöräilijän hyvä tutkia renkaansa, ja naputella hyvän verkkokaupan osoite selaimelleen. Verkossa valikoimat ovat runsaat ja hinnat usein hyvin kilpailukykyiset.

Autossa ei ole turvallista käyttää samanaikaisesti erimerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita. Talvirenkaina pitää käyttää joko nastoitettuja tai kitkarenkaita. Sekarengastusta ei voi käyttää.
Suomi on pitkien etäisyyksien ja yksityisautolin maa. Olosuhteet teillä vaihtelevat kauniista kesän yöttömistä öistä talven kylmiin pakkaspäiviin, jolloin valo on vähissä myös päiväsaikaan. On tärkeää huolehtia mahdollisimman turvallisesta ja miellyttävästä matkanteosta kaikkina vuodenaikoina.

Turvallisuus on iso kokonaisuus

Turvallinen tiellä liikkuminen on varuste- ja asenneasia. Auton ja moottoripyörän kunto, säännöllinen huoltaminen, hyväkuntoiset renkaat ja muu riittävä turvavarustus antavat hyvän pohjan turvalliselle liikkumiselle. Niihin kannattaa panostaa, koska onnettomuuksien syynä saattavat usein olla tekniset viat tai puutteet. Tärkeää on myös tiellä liikkujan asenne. Turha kaahaaminen, vaaralliset ohitukset ja kunnioituksen puute muita tiellä liikkujia kohtaan aiheuttavat onnettomuuksia. Ennakoiva ajaminen on tärkeä osa liikenneturvallisuutta. Koska koulut ovat nyt alkaneet, teillä liikkuu paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Pienen ihmisen kyvykkyys lukea liikennettä ja ennakoida asioita ei ole yhtä kehittänyt kuin täysi-ikäisellä. Siksi autoilijan kannattaa olla varovainen ja laskea nopeuksia alle esimerkiksi koulujen läheisyydessä.

Laadukkailla renkailla ja oikealla asenteella liikkuminen on miellyttävää ja turvallista niin kuljettajalle kuin muillekin tienkäyttäjille.