Imatralaispuluista löytyi vaarallista paramykso-1-virusta

24.2.2012 4:00
Kuva: Seppo Rautiovaara
Jäähallilta löydettiin yli kymmenen kuollutta pulua, joista osa hävitettiin ja osa lähetettiin Eviralle tutkittavaksi. Tulokset saatiin tiistaina. Imatran seudun valvontaeläinlääkäri on ollut sen jälkeen tiiviissä yhteydessä Eviran, läänineläinlääkärin ja Eläintautien torjuntayhdistyksen kanssa, sillä epidemia halutaan pysäyttää tähän.
Jäähallilta löydettiin yli kymmenen kuollutta pulua, joista osa hävitettiin ja osa lähetettiin Eviralle tutkittavaksi. Tulokset saatiin tiistaina. Imatran seudun valvontaeläinlääkäri on ollut sen jälkeen tiiviissä yhteydessä Eviran, läänineläinlääkärin ja Eläintautien torjuntayhdistyksen kanssa, sillä epidemia halutaan pysäyttää tähän.

ANU PAKARINEN

IMATRALAISISTA kesykyyhkyistä eli puluista on Eviran tutkimuksissa tavattu siipikarjalle vaarallista newcastlen tautia aiheuttavaa paramykso-1-virusta.

Viruksen jäljille päästiin, kun Imatran jäähallilta löydettiin kuolleena runsaat kymmenkunta pulua pari viikkoa sitten.

Kolme linnuista lähetettiin Eviralle eläinvirologisiin tutkimuksiin.

Havaittu paramykso-1-virus on niin sanottua korkeapatogeenistä eli herkästi tautia aiheuttavaa tyyppiä, joka siipikarjatilalle päästessään aiheuttaisi merkittävää vahinkoa.

– Ihmisille tauti ei ole vaarallinen, mutta siipikarjan kannalta kyse on superviruksesta.

– Mitään hätää ei tiloillakaan ole, jos suojaukset ovat kunnossa ja luonnonlintujen pääsy tilalle estetty, kertoo Imatran seudun valvontaeläinlääkäri Kaarina Leiviskä.

Imatran seudulla siipikarjatiloja ei ole. Lähimmät löytyvät Lappeenrannan puolelta.

Löydös on hyvin harvinainen, sillä edellisen kerran virusta tavattiin suomalaispuluissa vuonna 2009. Silloin tapauksia oli länsirannikolla.

Leiviskä liittää imatralaispulujen massakuoleman muutaman viikon takaisiin koviin pakkasiin.

– Virusta voi olla luonnonlinnuissa muutenkin, jolloin ne ovat ilmeisesti oireettomia kantajia.

– Kun tulee jokin ylimääräinen stressitekijä, kuten kova pakkanen, se voi tehdä nopeasti viruksen kantajasta selvää.

Kuolleet linnut löytyivät jäähallin ulkopuolella olevasta teknisestä tilasta, jossa puluilla on talvisin tapana lämmitellä lauhdevesiputkien päällä. Tila on lukittu ja aidattu, mutta paljaan taivaan alla.

Kuolleiden lintujen lisäksi paikalta tavattiin 5-10 elävää pulua. Ne ovat saaneet olla rauhassa, sillä mihinkään tappotalkoisiin ei ole asiantuntijoiden mukaan tarvetta.

Tiettyihin varotoimiin on kuitenkin ryhdytty.

Lintujen reitti tullaan sulkemaan verkolla. Lisäksi niiden ulosteet hävitetään jäähallilta ja paikat siivotaan ja desinfioidaan. Näin halutaan estää epidemian leviäminen.

Jos kuolleita puluja löytyy lisää, niiden käsittelyä paljain käsin tulee ehdottomasti välttää, niin kuin yleensäkin kuolleiden luonnonvaraisten eläinten kohdalla.

Vaikka pulujen virus ei ole ihmiselle vaarallinen, lähikontakti puluun tai sen ulosteeseen voi aiheuttaa silmätulehduksen.

– Kuolleen linnun voi ottaa talteen, pakata ja lähettää Oulun Eviraan netistä löytyvien ohjeiden mukaisesti. Evira maksaa tutkimukset.

– Tai sitten voi ottaa yhteyttä minuun, Kaarina Leiviskä sanoo.

Mihinkään paniikkiin ei ole aihetta, hän korostaa, eikä esimerkiksi lintujen talviruokintaa ole syytä keskeyttää, vaikka ruokailemassa kävisi pulujakin.

– Tämä asia ei ole syy lopettaa lintujen talviruokintaa, jos sellaisen on aloittanut. On linnuille katastrofi, jos ruokinta keskeytetään talvella.