Kaksivuoroisuuden puute hiertää maakauppa-ajatuksissa

10.11.2011 4:00
Kuva: Kai Skyttä
Suna Kymäläinen näkee venäläisten tuomat edut erinomaisina matkailulla ja kaupalle, mutta maanosto-oikeutta tulisi rajoittaa.
Suna Kymäläinen näkee venäläisten tuomat edut erinomaisina matkailulla ja kaupalle, mutta maanosto-oikeutta tulisi rajoittaa.

JUKKA SONNINEN

VENÄLÄISTEN omistusoikeutta koskevan adressiin viisi vuotta sitten sorvannut tuolloinen kunnanvaltuutettu ja nykyisin myös kansaedustaja Suna Kymäläinen (sd.) jatkaa ristiretkeään.

Hän järjesti eduskunnassa maakauppakysymyksiä käsittelevään info- ja keskustelutilaisuuteen keskiviikkona.

– Kysymyksiä lähinnä EU:n ulkopuolisten maakauppojen oikeudenmukaisuudesta, tasavertaisuudesta ja vastavuoroisuudesta on esitetty jo usean vuoden ajan.

Keskustelutilaisuudessa paneuduttiin aiheen erilaisiin ilmiöihin, jotka keskustelua ovat synnyttäneet.

– Oikeudenmukainen ja tasavertaisiin oikeuksiin pohjaava kansainvälinen vuorovaikutus ei voi perustua vain yhdensuuntaiseen kaupankäyntiin. Asia vaatii keskittymistä ja poliittista valveutuneisuutta, tähdentää Kymäläinen.

– Maakaupoista keskustellessa on tärkeää muistaa, ettei kysymys ole ihmisistä kansalaisuuksineen ja piirteineen vaan asia keskittyy poliittisiin epäkohtiin, jotka heijastuvat muun muassa kuntapolitiikassa. Asia ei pyri sulkemaan rajoja tai vaikeuttamaan vuorovaikutusta ja matkailua, vakuuttaa Kymäläinen.

– Esimerkiksi Rauhan alue on oiva esimerkki siitä miten pitäisi toimia, eli järjestää venäläisille tasokasta majoitusta niin, että sitä ei tarvitse etsiä omakotitaloista.

Varsinkin vastavuoroisuuden puuttuminen tuntuu hiertävän Kymäläistä. Venäjän presidentti ilmoitti tammikuussa, että suomalaiset eivät saa omistaa maata rajavyöhykkeellä.

– Samalla tuo rajavyöhyke leveni satoihin kilometreihin, kun se Suomen puolella on joitakin satoja metrejä.

Kymäläinen pyörittelee ajatusta, että EU:n sisällä maanosto on vapaata, mutta niin sanottujen kolmansien maiden kansalaisilla ei olisi. Nykyisinhän esimerkiksi venäläiset voivat ostaa kiinteistöjä Suomesta.

– Ei ole oikein, että jollakin kaavoitetulla alueella on seitsemänkin omakotitaloa pelkästään venäläisten loma-asuntoina.

Jos suoraa maanostokieltoa ei voida tehdä, Kymäläisen mukaan pitäisi etsiä muita keinoja.

– Peräänkuulutan ajatusta, että ihmisten pitää sitoutua siihen yhteiskuntaan, mistä haluavat maata.

Keinoina voisi Kymäläisen mukaan olla esimerkiksi viiden vuoden asumisvelvoite ennenkuin maata voisi Suomesta ostaa.

– Sitä olen myös julkisesti esittänyt. Vaihtoehtoina voisivat myös olla vakituinen työpaikka Suomessa, verojen maksu Suomeen tai avioitumisen kautta, esittää Kymäläinen.

Kymäläinen ei halua mustamaalata venäläisiä, mutta hän tuo esiin myös rahanpesun.

– Suljetaan silmät, eikä haluta puhua rahanpesusta. Täytyy kuitenkin miettiä, miten tämän ongelman voisi tilkitä.

Venäläiset myös tekevät maakauppoja jatkuvasti. Ruokolahtelaisena Kymäläinen on päässyt tutkimaan kuntansa tilastoja.

– Välillä tulee melko hurjia kesäkuukausia, mutta kysyntä on vakiintunut ja jäänyt vakioksi.

Venäläiset voivat kiertää omaisuutensa näkymistä.

– Osakeyhtiöiden taustoista on enemmän tai vähemmän vaikea tietää. Osakeyhtiöillä saattaa olla maa-alueita, halli laajalla maapohjalla tai vaikkapa saari mikä on ostettu yritykselle maapaikaksi, luettelee Kymäläinen.