Vainajan tuhkan sirottelu Vuokseen Fortumin luvalla

13.8.2009 4:00
Kuva: Saila Valkonen
Vuoksi osaa olla kaunis. Sopiiko Vuoksi tuhkatun vainajan viimeiseksi leposijaksi, jos hän on niin toivonut? Kaupunki toivoo asiasta kuntalaiskeskustelua.
Vuoksi osaa olla kaunis. Sopiiko Vuoksi tuhkatun vainajan viimeiseksi leposijaksi, jos hän on niin toivonut? Kaupunki toivoo asiasta kuntalaiskeskustelua.

ANNE VIHAVAINEN

VAINAJIEN tuhkauksen yleistyminen on lisännyt myös Imatralla tarvetta sijoittaa tuhka perinteisestä poikkeavalla tavalla. Imatran kaupunki törmäsi tuhkausasiaan tänä kesänä. Kaupungilta kysyttiin, olisiko ollut mahdollista sirotella vainajan tuhka Vuokseen.

Kyseinen tapaus ratkesi loppujen lopuksi muulla tavoin, mutta kaupunki haluaa kuulla kuntalaisten mielipiteen asiasta. Tuhkausten lisääntyessä kun saman kysymyksen eteen jouduttaneen toisenkin kerran.

- Lähtökohtaisesti suhtaudumme siihen myönteisesti. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla kuntalaisten kanta.

- Onko Vuoksi kaupunkilaisille sellainen paikka, johon tuhkan sirotteleminen olisi mahdollista?, hallintojohtaja Marita Toikka kysyy ja toivoo asiasta kuntalaiskeskustelua.

Hautaustoimilaki antaa omaisille varsin vapaat kädet valita vainajan viimeinen leposija.

Hautausmaalle sijoittamisen vaihtoehtona tuhka voidaan sirotella vesistöön, tai maan pinnalle tai haudata joko ilman uurnaa tai uurnassa tai muussa kääreessä maahan. Tosin tuhkan sijoittamiseen edellytetään aina maanomistajan tai -haltijan suostumus.

Tuhka voidaan siis ripotella vaikka vainajalle rakkaan puiston siimekseen, jos puiston omistaja, esimerkiksi kunta, sen sallii. Sama pätee myös vesistöön.

Rajoitteena on, että tuhkan sijoituspaikalle ei saa pystyttää hautamuistomerkkejä, hautakumpua tai muita rakennelmia. Tuhkan sijoituspaikan maaperää ei myöskään ole oikeutta muokata. Näin sanoo hautaustoimilaki.

Voimayhtiö Fortumin luvalla on Vuokseen siroteltu yhden vainajan tuhka. Kysymys oli vainajan testamentissaan esittämästä toiveesta. Tapaus on alkuvuodelta.

Lupa tuhkan sirottelemisesta Vuokseen on kysyttävä Fortumilta, koska voimayhtiö omistaa Vuoksen veden.

Kunnossapitopäällikkö Heikki Puuska Fortumin Imatran voimalaitokselta kertoo, että pyynnöt käsitellään tapauskohtaisesti.

- Pyynnöt käsitellään organisaatiossa tapauskohtaisesti, mitään yhtenäistä linjaa Fortumilla ei tietääkseni tällaiseen ole. Tapauskohtaisesti katsotaan myös, miten tuhkan laskeminen käytännössä tulisi tapahtua.

Myös Vuoksen ranta-alueiden omistus on käytännössä Fortumilla. Voimayhtiö omistaa maat Vuoksen länsipuolella aina Varpasaareen saakka.

Itäpuolella sekä Vuoksen suora että Veteraanipuisto ovat Fortumin maapohjaa. Yläjuoksulle päin mentäessä Vuoksen rannoilla on monta eri maanomistajaa.