Poliisin uusi ulkomaalaisyksikkö perustetaan Imatralle

5.12.2008 4:00
Kuva: Jukka Sonninern
Ulkomaalaisasioiden tutkinta on aikaavievää, tietää rikoskomisario Veikko Nyyssönen. Etualalla poliisipäällikkö Tapio Saarni.
Ulkomaalaisasioiden tutkinta on aikaavievää, tietää rikoskomisario Veikko Nyyssönen. Etualalla poliisipäällikkö Tapio Saarni.

Jukka Sonninen

Etelä-Karjalan ja Imatran seudun kansainvälinen asema korostuu valtion perustaessa Imatralle poliisihallinnon yhteyteen ulkomaalaisyksikön.

Uudistus asetetaan samaan saumaan, kun Etelä-Karjalassa aloittaa ensi vuoden alusta uusi poliisilaitos, Etelä-Karjalan poliisilaitos. Pääpoliisiasema tulee Lappeenrantaan ja ulkomaalaisyksikkö sijoitetaan Imatran poliisiasemalle.

- Tällaista ulkomaalaisvalvontaan tarkoitettua nyt perustettavaa yksikköä ei ole aikaisemmin ollut, sanoo Etelä-Karjalan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Saarni.

Vahvuudeksi kymmenen poliisia

Ulkomaalaisyksikön vahvuudeksi tulee kymmenen poliisia. Komisarion johtamana näistä seitsemän sijoittuu Imatralle ja kolme Lappeenrantaan. Uusia vakansseja valtio osoittaa yksikölle kahdeksan.

- Etelä-Karjalan poliisitoiminnassa itärajasta ja Joutsenon vastaanottokeskuksesta johtuen ulkomaalaisasiat ovat vuosia näyttäytyneet merkittävänä osana poliisitoimintaa ja vahvistuvat edelleen.

- Vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi kaksinkertaiseksi viime vuodesta ja se työllistää poliisia jatkuvasti.

Kansainvälistä tutkimusta

Ulkomaalaisyksikkö vastaa ulkomaalaishallinnon lupa- ja tutkinta-asioista.

Työllistäviä toimia ovat muun muassa maahantuloreittien- ja henkilöllisyyden selvittämiset, tiedoksiannot ja maasta karkottamisten valmisteluun sekä täytäntöönpanoon kuuluvat tehtävät.

- Ulkomaalaisyksikkö on mukana rikostutkinnassa, mikäli asiaan liittyy ulkomaalaistausta, selvittää Tapio Saarni.

Uuden Etelä-Karjalan poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin johtajaksi vuodenvaihteessa siirtyvän Veikko Nyyssösen mukaan tutkittavat asiat vievät aikaa.

- Asiakkaina on hyvinkin erilaisia kieliä puhuvia henkilöitä, ja jo tulkkipalvelujen saaminen vie aikaa.

Raja-asemat vilkastuvat jatkuvasti

Sijoituspaikkapäätöstä etsittäessä painoivat myös Kaakkoisen Suomen useat alati vilkastuvat raja-asemat sekä niihin liittyvät rekkaruuhkat.

Lisäksi Parikkala saa osakseen turvapaikanhakijoita. Kuntaan perustetaan ilman huoltajaa saapuvien nuorten turvapaikanhakijoiden majoitustiloiksi tukiasumisyksikkö.

- Poliisilaitosuudistuksessa Parikkalaan jää kaksi poliisimiestä pysyvästi. Vastaanottokeskus tulee työllistämään heitäkin, tietää poliisilaitoksen poliisipalvelut-linjan johtajaksi nouseva Tuomo Välimaa.

Imatran poliisiasemalta vapautuu myös tilaa ulkomaalaisyksikölle kun osa aseman nykyisistä toiminnoista siirtyy vuodenvaihteessa Lappeenrantaan.

Ulkomaalaisyksikön sijoittaminen Imatralle merkitsee poikkeamaa alkuperäiseen suunnitelmaan. Sen ansiosta Imatralla työskentelee seitsemän poliisia aiottua enemmän. Lisäksi päällystön määrä kasvaa kahdesta kolmeen.

Lisää aiheesta sivulla 6.