Kolumni

Kolumni: Ei tule vaivatta vapaus missään

9.10.2017 13:14

Konfliktitilanteessa siirryn yleensä seinustalle. Pölyn hälvettyä hiivin vaivihkaa voittajan leiriin. Jos joku kysyy, sanon että tätä mieltähän minä olin alusta alkaen.

Täältä pohjoisesta katsoen Katalonian ja Espanjan riidan syy ei oikein hahmotu.

Vastoin tapojani totean, että Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn pitää erota heti. Hänen toimintansa viime sunnuntaina oli sivistymätöntä ja röyhkeää.

Täältä pohjoisesta katsoen Katalonian ja Espanjan riidan syy ei oikein hahmotu.

Kummassakin on sama uskonto, enemmistö asukkaista puhuu samaa kieltä, jalkapallossa kumpikin pärjää eikä ilmastossa ole valittamista. Barcelonalaisten suurin ongelma on se, että kaupunkiin tunkee liikaa ulkomaalaisia turisteja.

Eikö isompia murheita ole? Onko Espanja tosiaan niin sietämätön paikka, että pitää olla noin jyrkkä?

Viime viikkoihin asti Madridin suhtautuminen katalonialaisiin oli salliva. Raitaliput saivat liehua ja erolaulut raikaa. Kukaan ei kieltänyt puhumasta katalaania ja Madridin hallintoa voi haukkua sydämensä kyllyydestä.

Siitä on vasta noin sata vuotta, kun neljä Luoteis-Venäjällä asuvaa kansaa rimpuili eroon emämaastaan. Sen tuputtamaa kieltä ja uskontoa vieroksuttiin. Pietarissa taas tsaaria ärsytti aivan erityisesti Suomen demokratiakokeilu. Vieläkin Venäjän tsaari on allerginen demokratialle.

Pölyn laskeuduttua Luoteis-Venäjälle oli syntynyt neljä uutta valtiota, Suomi niiden joukossa.

Katalonialaisille muistutan Veijo Meren sanoin: ei tule vaivatta vapaus. Eikä ole herkkua sen puolustaminenkaan.

Pääministeri Rajoyn seuraajaa kehotan soittamaan Barcelonaan ja sopimaan palaverista. Kannattaa varautua istumaan vähän pitempään. Sillä välin sopii vaihtaa perustuslakituomarit tai lakkauttaa koko tuomioistuin.

Markku Kämppilä
Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.