Häiriökäyttäytymistä Imatran koulumatkoilla – kuljettajat voivat vain opastaa ja raportoida eteenpäin

20.9.2017 14:30 | Päivitetty: 20.9.2017 16:29
Kuva: kai skyttä
Pohjolan liikenteelle ykkösasia on asiakkaitten turvallisuus. (Arkistokuva)
Pohjolan liikenteelle ykkösasia on asiakkaitten turvallisuus. (Arkistokuva)

Mansikkalan parakkikoulun oppilaiden vanhempia on tiedotettu alakoululaisten linja-automatkoilla tapahtuvasta asiattomasta käyttäytymisestä, kuten metelöimisestä ja juoksemisesta liikkuvassa autossa. Asia on tullut opettajien tietoon vanhemmilta oppilailta.

Apulaisrehtori Leila Riihinen ei ole kuullut tapauksesta, mutta toteaa tilanteista vanhemmille tiedottamisen normaaliksi käytännöksi.


— Onko todella ollut? Minulle ei ole tullut tietoa. Opettajien tehtävä on aina puuttua ja keskustella, jos linja-autossa on käyttäydytty huonosti, tai jos esimerkiksi poiketaan sallitulta kulkemisreitiltä, hän selvittää.
Riihinen myös muistuttaa ettei puuttuminen ole yksin koulun asia, vaan myös vanhempien.

Liikennöitsijän tiedossa ei mitään suurempaa

Pohjolan Liikenteen liikenne-esimies Tero Haltsosen mukaan pientä häiriköintiä on saattanut tapahtua, mutta ainakaan liikennöitsijän tietoon ei ole tullut mitään suurempaa. Haltsonen toimii välikätenä kuljettajien ja kaupungin välillä ongelmatilanteiden sattuessa. Paikallisliikenteen kuljettajilla on kiertävät työvuorot, ja kaikki ajavat myös reittejä joilla kyydissä on oppilaita. Kuljettajat voivat ainoastaan ohjeistaa lapsia turvalliseen käyttäytymiseen, ja tarvittaessa raportoida häiriökäyttäytymisestä esimiehensä kautta kaupungille, joka vie asiaa eteenpäin. Haltsonen muistuttaa kuljetusyrityksessä etusijalla olevan turvallisuuden.

— Ensisijaisesti olemme yhteydessä kaupunkiin, mutta yritämme myös ohjeistaa lapsia käyttäytymään autossa, että kuljetukset pysyvät turvallisina. Esimerkiksi äkillisten jarrutusten varalta on hyvä pitää mielessä, ettei autossa voi liikkua, Haltsonen muistuttaa.

Toisinaan valituksia tulee oppilaiden lisäksi myös muilta asiakkailta, mutta liikennöitsijän mukaan harvemmin mitään sellaista joka ei kuuluisi lasten normaaliin käyttäytymiseen.

Kaisa Beltran