Sorsastuskausi alkaa sunnuntaina — tänä vuonna maan kaakkoisosassa saa metsästää myös metsähanhea

15.8.2017 20:56
Kuva: Rain Kooli
Sorsastukseen osallistuu riistakeskuksen mukaan lähes 100 000 metsästäjää. Arkistokuva.
Sorsastukseen osallistuu riistakeskuksen mukaan lähes 100 000 metsästäjää. Arkistokuva.

Vesilintujen metsästys alkaa tulevana sunnuntaina puolenpäivän aikaan. Kausi jatkuu vuoden loppuun, ja metsästystä tulisi kohdentaa runsaslukuisiin sorsalajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Edellä mainittujen lisäksi sunnuntaista alkaen saa metsästää myös heinätaveja, haapanoita, jouhi- ja lapasorsia, haahkoja, nokikanoja, kanadanhanhia sekä puna- ja tukkasotkia. Sorsastukseen osallistuu maan yli 300 000 metsästäjästä hieman alle 100 000.

Suomen riistakeskus muistuttaa, että ainoastaan varmasti tunnistettuja vesilintuja saa metsästää ja muut metsästäjät, luonto ja asutus tulee aina ottaa huomioon.

Elinympäristöjen tilan heikkeneminen muun muassa rehevöitymisen takia on aiheuttanut taantumaa joidenkin lajien kohdalla. Riistakeskuksen mukaan metsästystä tuleekin kohdentaa runsaslukuisiin lajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Metsähanhia saa jälleen tänä vuonna metsästää kolme vuotta kestäneen täysrauhoituksen jälkeen. Kausi alkaa lokakuun alussa ja kestää marraskuun loppuun.

Metsästys on sallittua maan kaakkoisosassa, ja tarkan metsästysalueen voi käydä katsomassa riistakeskuksen kotisivuilta. Merihanhia saa puolestaan metsästää rannikon maakunnissa.

Metsähanhisaaliista tulee tehdä lakisääteinen saalisilmoitus, ja lisäksi metsästäjiä pyydetään lähettämään Luonnonvarakeskukselle kuva ammuttujen hanhien päästä ja siivestä saaliin alalaji- ja ikäkoostumuksen selvittämiseksi.

Henri Pitkänen