2,8 miljoonaa litraa jätevettä päätyi Saimaaseen Luukkaansalmessa — uimavesien laatu ei kärsinyt

17.7.2017 15:38 | Päivitetty: 17.7.2017 19:41
Kuva: Seppo Rautiovaara
Jätevettä päätyi Luukkaansalmen sillan länsipuolelle Luukkaan jätevedenpumppaamolta torstaina.
Jätevettä päätyi Luukkaansalmen sillan länsipuolelle Luukkaan jätevedenpumppaamolta torstaina.

Jätevettä pääsi Saimaaseen Luukkaan jätevedenpumppaamolta torstaina. 

Vuoto tapahtui Luukkaansalmen sillan länsipuolelta, sillan ja Kaukaan tehtaiden välissä. Jätevettä päätyi vesistöön noin 2 800 kuutiota eli 2,8 miljoonaa litraa.

Vuoto johtui pumppaamon toimintahäiriöstä. Häiriöiden automaatti-ilmoituksessa oli vikaa eikä hälytystä häiriöstä tullut, jolloin jätevettä pääsi vuotamaan vesistöön ylivuotoviemärin kautta.

Lappeenrannan energiaverkkojen verkostopäällikkö Sami Väisänen kertoo, ettei asiasta tiedotettu heti, koska haluttiin varmistaa vesinäytteiden tulos.

— Vesimäärä, joka salmesta menee läpi, on kuitenkin vuotoon verrattuna suuri.

Viikonvaihteessa otettujen vesinäytteiden perusteella näyttää siltä, ettei uimiselle ole rajoitteita, sillä uimavesien laatua mittaavien bakteeriarvojen raja ei ylittynyt.

Heti perjantaina saatujen alustavien tietojen mukaan päästöä oli laimentanut salmen virtaus. Näin ollen pitkäaikaisia vaikutuksia veden hygieeniseen laatuun ei ole odotettavissa.

Vuodolla ei ole vaikutusta Myllysaareen tai kaupunginlahteen, koska Luukkaansalmessa vesi virtaa kohti itää.

Määrää voi verrata 280 kappaleeseen 10-kuutioisia säiliöautoja.

Vertauskohteena voi käyttää myös Lappeenrannan Valtakadun vesitornia, johon mahtuu 3 500 kuutiota vettä. Vuotanut jätevesimäärä ei siis aivan täytä Valtakadun vesitornia.

Luukkaan jätevedenpumppaamolla havaittiin toimintahäiriö torstaina. Pumppaamo ei toiminut normaalisti, ja häiriöiden automaatti-ilmoituksissa oli vikaa. Hälytystä viasta ei siis tullut, ja jätevettä pääsi vuotamaan.

Lappeenrannan energiaverkot käynnisti vuodon jälkeen välittömästi vesistön laadun seurannan yhteistyössä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus -yhtiön sekä Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimen kanssa.

Murheistenrannan uimarannalta otettiin maanantaina uimavesinäyte, jonka tulokset saadaan tiistaina tai keskiviikkona. Terveysvalvonta tarkkailee uimaveden laatua tehostetusti tämän viikon aikana.

Aiemmin jätevesivuotoja on sattunut esimerkiksi vuonna 2013 Lappeenrannan Tyysterniemen pumppaamolla. Tällöin jätevettä ehti lorahtaa Saimaaseen noin 15 000 kuutiota.

Saimaaseen päätyi jätevettä myös kaksi vuotta sitten Joutsenon Oravaharjun puhdistamolta. Kaksi päivää kestänyt vuoto valutti Oravaharjulta Saimaaseen 2 100 kuutiota jätevettä.

Juttua päivitetty maanantaina kello 18.07. Vuotopaikkaa tarkennettu.

Helmi Muhonen