Ekaluokkalaisille kävelevä koulubussi — koululainen oppii koulumatkansa parhaiten kävellen

15.7.2017 14:08
Kuva: Anniina Meuronen
Ekaluokkalaisen jännitystä voi helpottaa tutustumalla koulumatkaan yhdessä. Arkistokuva.
Ekaluokkalaisen jännitystä voi helpottaa tutustumalla koulumatkaan yhdessä. Arkistokuva.

Koululaisilla koulunaloitus on edessä vajaan kuukauden päästä.

Liikenneturva kannustaakin vanhempia tutustumaan ja harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä koululaisen kanssa.

Kun ekaluokkalainen tuntee koulumatkan jo etukäteen, vähenee yksi jännityksen aihe ensimmäiseltä kouluviikolta. Lapsi myös oppii turvalliset tavat toimia liikenteessä.

— Kun perusasiat on yhdessä harjoiteltu, kannattaa antaa lapsen toimia myös itsenäisesti ja katsoa, miten hän toimii, kun paikalla on muita tai liikennetilanteet poikkeavat opetellusta rutiinista, neuvoo Liikenneturvan suunnittelija Antero Lammi.

Aikuinen voi myös lähteä ensimmäisinä päivinä taittamaan koulumatkan yhdessä lapsen kanssa. Lapsi oppii liikennetaitoja seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse.

Koulumatkat olisi hyvä kulkea kävellen, sillä lapsi oppii liikennetaidot silloin parhaiten. Kävellen kuljetut koulumatkat opastavat lasta itsenäiseen liikkumiseen ja lisää koululaisen virkeystilaa.

Liikenneturva ehdottaa kävelevän koulubussin perustamista lähialueen lasten ja vanhempien kanssa. Koulupiha ei ruuhkaudu autoista, jos osa lapsista tulee kouluun kävellen.

Mikäli koululainen alkaa tänä syksynä kulkea kouluun pyörällä, koulumatka on hyvä kerrata yhdessä vanhempien kanssa pyöräillen.

Jenny Rantanen