Tuure Kilpeläinen on myös kokki — tässä kestotähden kesäherkut

17.6.2017 17:58
Kuva: Raimo Eerola
Varrastettu salaatti.
Varrastettu salaatti.

Mökkeily on letkeää aikaa. Siksi puuduttava varhaisperunateatteri ja ainainen käristeen kääntely kannattaa vaihtaa välillä johonkin yhtä helppoon mutta paljon hauskempaan.

Muista,

Salaattiko kulhoon? Vielä mitä, sen voi seivästää!

Leivälle margariinia? Ei vaan pyörryttävän hyviä tahnoja ja sitten leipä tötterölle!

Ja kuulehan, milloin viimeksi pudotit jäätelöpallon limsalasiin?

Musiikin roolia rennossa kesäkokkailussa ei voi väheksyä. Yhdelle maistuu poppi, toiselle humppa. Kannattaa kokeilla myös esimerkiksi Kouvolan oman pojan Tuure Kilpeläisen tuotantoa, joka liittää yhteen etnoa ja iskelmää.

Mitä tähän sanoo Kilpeläinen itse?

Kuva: Nauska
Tuure Kilpeläinen kokkaa kesällä guacamolea.
Tuure Kilpeläinen kokkaa kesällä guacamolea.

— Kiva, jos pystyy tekemään levyn, jota voi kuunnella monella eri tavalla — myös kokkaillessa. Sehän on tärkeä homma, muusikko vastaa.

Kilpeläinen sattuu olemaan myös kokki. Tällä hetkellä hänen ruoanlaittomusiikkiaan ovat muun muassa Spotifyn Brasilia-lista ja keskiafrikkalaista soukous-musiikkia soittava lista. Välillä Kilpeläinen kuuntelee Radio Suomea.

Laulaja-lauluntekijän helppo kesäruokasuosikki on guacamole. Avokadotahnasta on olemassa valtava määrä variaatioita. Kilpeläisen versiossa pitää olla valkosipulia sekä tietenkin chiliä ja limeä.

— Guacamole käy vaikka savustetun lohen kanssa. Salaatti kylkeen, ja se on siinä.

Seivästetty salaatti

Tarvitset:

Puisia vartaita

Halloumijuustoa

Mansikoita

Pensasmustikoita

Kurkkua

Kirsikkatomaatteja

Tuoretta basilikaa

Eri salaattilajikkeita

Perunoita (jos joku muu on sattunut keittämään)

Viipaloi halloumi, ja grillaa tai paista viipaleet. Pilko kurkku suupaloiksi. Tuikkaa kaikki raaka-aineet vartaisiin, salaatit mukavasti rusennettuina. Voit pirskotella valmiille vartaille balsamicoa tai öljyistä salaatinkastiketta.

Hölskytyskurkut

Tarvitset:

Kurkun

Nipun tuoretta tilliä

1 rkl sokeria

2 rkl etikkaa

Ropsauksen suolaa

Kannellisen purkin tai

2 syvää lautasta

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi vaikka juustohöylällä. Hienonna tilli. Laita purkkiin sokeria, suolaa ja etikkaa. Lisää sekaan kurkku ja tilli. Ja nyt tulee paras hetki: sulje kansi ja ravista mielin määrin. Perinnetietoinen kokki hölskyttää kurkut kahden syvän lautasen välissä. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.

Tahnatäytteiset tötteröleivät

Tarvitset:

Savukalatahnaan: 300 g savukalaa, 2 dl ranskankermaa, 1 rkl majoneesia, puolikas punasipuli hienonnettuna, maun mukaan tuoretta tilliä hienonnettuna, kapriksia, sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria.

Vuohenjuustotahnaan: noin 150 g pehmeää vuohenjuustoa, 1—2 rkl ranskankermaa, 1 tl dijon-sinappia, 1 tl juoksevaa hunajaa, tuoretta timjamia ja mustapippuria.

Tuure Kilpeläisen guacamoleen: 2 kypsää avokadoa muussattuna, 2 valkosipulinkynttä ja puolikas punainen chili hienonnettuina, yhden limen mehu, suolaa, mustapippuria ja tuoretta korianteria sekä miksei myös minttua ja villiyrttejä.

Lisäksi ohutta, suurikokoista leipää (esimerkiksi Lapin rieskaa), salaattia, rucolaa, tomaattia ja avokadoa.

Sekoita tahnojen ainekset omissa kulhoissaan. Anna maustua hetki. Viipaloi tomaatti ja ylimääräinen avokado. Levitä joko kokonaisille tai puolitetuille leiville tahnaa ja asettele päälle salaattia ja rucolaa. Lisää savukalatahnaleivälle ja vuohenjuustoleivälle avokadoa ja guacamolelle tomaattia. Kiepauta leivät tötterölle. Muista, että tahnat maistuvat myös perunoiden kanssa!

Kuohuttava jäätelösooda

Tarvitset:

Sitruunalimonadia tai kolajuomaa

Hyvää vaniljajäätelöä

Kaada lasiin limua ja pudota joukkoon jäätelöpallo. Nauti heti pillin kanssa.

Justiinan jäätelö

Tarvitset:

Daim-patukan

Pikkuleipiä

Marenkeja

Jäätelöä

Marjoja

Ota jäätelö pehmenemään. Sillä aikaa mäiski rikki Daim, pikkuleivät ja marengit. Kaulin on tähän tarkoitukseen oikein hyvä. Daimin voi rikkoa omassa pakkauksessaan, muut vaativat ympärilleen muovipussin. Sekoita työn tulos jäätelöön. Voit nauttia luomuksen heti marjoilla höystettynä tai pakastaa sen odottamaan parempaa hetkeä (hah).

Pappilan jäätelöinen banoffee

Tarvitset:

Banaanin tai pari

Karamellisoitua maitotiivistettä

Vaniljajäätelöä

Pikkuleipiä

Nyt yhdistetään banoffee ja pappilan hätävara: Anna jäätelön pehmetä. Viipaloi banaani. Riko pikkuleipiä. Kokoa laseihin banaaniviipaleita, kinuskiksi muuttunutta maitotiivistettä ja keksimurua. Tee sama uudelleen. Lusikoi mukaan pehmeää, jopa valuvaa jäätelöä. Tämä on sitten makeaa kuin mikä. Voit halutessasi korvata jäätelön vatkatulla kermalla.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani kesäkeikoilla: Panimoravintola Huvila Savonlinnassa (12.7.), Kotkan Meripäivät (15.7.) ja Syvälahden lava Kangasniemellä (12.8.).

Tiina Aho