Huumeet tulevat Etelä-Karjalaan monen mutkan kautta — ”Kun ketjua seuraa tarpeeksi kauas, jäljet vievät lähes aina ulkomaille”

19.4.2017 6:37
Kuva: Marleena Liikkanen
Esimerkiksi heroiinia ja ekstaasia enemmän huumepoliisi kohtaa työssään Subutexia.
Esimerkiksi heroiinia ja ekstaasia enemmän huumepoliisi kohtaa työssään Subutexia.

Lappeenrannan ja Imatran kautta Suomeen kulkee kaikkia tavallisia huumausaineita, sanoo rikoskomisario Ari Järveläinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Amfetamiini ja hasis ovat Järveläisen mukaan Etelä-Karjalassa yleisimmät takavarikoidut huumeet, mutta myös ekstaasia ja heroiinia jää poliisin haaviin. Usein aineita tuodaan alueelle pääkaupunkiseudun tai Lahden kautta.

— Heroiinia ja ekstaasia enemmän huumepoliisin työssä näkyy Subutex. Sitä tuodaan esimerkiksi Ranskasta, jossa aine on hyvin halpaa, Järveläinen sanoo.

Huumeita tulee jonkin verran Etelä-Karjalaan Venäjältä mutta sitäkin enemmän etelästä Viron tai Ruotsin kautta.

— Viron kautta tuodaan paljon, ja niistä osa tulee eteläisestä Euroopasta saakka. Perinteisistä huumeista esimerkiksi hasis tulee Eurooppaan Marokosta ja heroiini Lähi-idästä.

Etelä-Karjalassa huumeet vaihtavat omistajaa esimerkiksi yksityisasunnoissa, maastokätköjen avulla ja sovituissa tapaamisissa, Järveläinen sanoo.

Huumeiden maahantuonnin ja välittämisen takana ovat yleensä järjestäytyneet rikollisjengit tai löyhemmin järjestäytyneet rikollisryhmät, joihin liittyy usein ulkomaalaisia maahantuojina ja salakuljettajina. Suomalaisten roolina on ottaa huumeet vastaan ja toteuttaa niiden jakelu.

— Kun ketjua seuraa tarpeeksi kauas, jäljet vievät lähes aina ulkomaille. Etelä-Karjalassa alkuperäisväestöön kuuluvat käyttäjät levittävät huumeita omalla alueellaan.

Jenni Hirvinen