Saimaan räjähdysmäisestä venepalosta neljä turvallisuussuositusta: Kaikille veneilijöille 112-sovellus ja pelastusliivit aina päälle

28.3.2017 20:41
Kuva: Lukijan kuva
Lukijan kuvaVene tuhoutui räjähdysmäisessä tulipalossa ja upposi Saimaaseen 24. heinäkuuta 2016. Arkistokuva.
Vene tuhoutui räjähdysmäisessä tulipalossa ja upposi Saimaaseen 24. heinäkuuta 2016. Arkistokuva.

Saimaalla 24. heinäkuuta tapahtunut räjähdysmäinen venepalo johti turvallisuussuosituksiin. Savonlinnan onnettomuudessa neljä aikuista ja seitsemän lasta joutuivat pelastautumaan veden varaan ilman pelastusliivejä ja soittamatta hätäpuhelua.

Lähistöllä olleet mökkiläiset ja veneilijät pelastivat uupuneet ihmiset Pitkän Pihlajaveden selältä. Sivulliset kuljettivat kaikki turmaveneestä pelastautuneet rantaan.

Vene tuhoutui täysin ja upposi. Kaksi veneessä olleista joutui sairaalahoitoon palovammojen vuoksi. Heistä toinen lennätettiin sairaalaan helikopterilla.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan palo johtui todennäköisesti polttoainejärjestelmän vuodosta. Moottoritilassa kaasuuntunut polttoaine aiheutti räjähdysmäisen tulipalon.

11 ihmisen henki oli vaarassa kesän 2016 onnettomuudessa. Otkes antoi seuraavat neljä turvallisuussuositusta onnettomuuden vuoksi.

Veneilijöille:

1) Suojatkaa matkapuhelimet kastumiselta ja ladatkaa niihin 112-sovellus. Hätäkeskuksella oli vaikeuksia määrittää tarkkaa onnettomuuspaikkaa järven selällä. Tulipalosta soitettiin useita hätäpuheluja, mutta kukaan ei käyttänyt 112-sovellusta, johon kuuluu paikannustoiminto.

2) Käyttäkää pelastusliivejä aina veneiltäessä. Kaikille veneessä olleille oli varattu pelastusliivit mukaan, mutta kukaan ei ehtinyt pukea niitä räjähdysmäisen tulipalon edetessä.

Viranomaisille:

3) Pelastusviranomaisten on syytä hyödyntää järvipelastusyhdistyksiä nykyistä paremmin. Lähistöllä ollutta järvipelastusyhdistyksen alusta ei hälytetty lainkaan tulipalopaikalle eikä pelastamaan veden varaan joutuneita.

4) Uutta veneen omistajaa on syytä opastaa veneilyturvallisuudessa veneen rekisteröinnin yhteydessä. Savonlinnassa palanut vene oli vasta hankittu eikä omistajalla ollut kokemusta kyseisestä venetyypistä.

Juho Maijala