Kommentti: Vaalit tulevat, kaupunginjohtaja ei — Imatran johtajavalinta on leijunut pian puoli vuotta ilmassa

7.3.2017 11:24
Kuva: Kai Skyttä

Maanantai-iltana Imatralla kokoontui ryhmä kaupungin korkeimpia poliittisia päättäjiä käymään läpi salaisia kansioita. Kansiot sisältävät konsulteilta tilatut arviot kolmesta loppusuoralle valitusta kaupunginjohtajakandidaatista, joiden keskuudesta ollaan ainakin julkisuudessa valitsemassa Imatralle uutta johtajaa.

Ryhmä ei kokoontunut ensimmäistä kertaa ja syystäkin siltä odotettiin päätöksiä suuntaan jos toiseen. Päätös saatiin. Sen suunta jää vain epäselväksi. Ryhmä siirsi vastuun johtajavalinnasta kaupunginhallitukselle ja myöhemmin kaupunginvaltuustolle. Näitä ennen ehdokkaat haastatellaan vielä kertaalleen, nyt valtuustoryhmien toimesta. Päätöksellään valintatyöryhmä käytännössä luokitteli itsensä pelkäksi keskustelukerhoksi ja vieläpä epäsopuisaksi sellaiseksi.

Päivänselvää on se, että yhteistä linjaa valintatyöryhmässä ei vain pystytty sorvaamaan. Imatralla lujassa oleva perinne demarikaupunginjohtajasta painaa ryhmän demarijäsenien harteilla. Muut ryhmän puolueet, kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset, pistävät hanttiin. Epäselväksi jääkin, mitä ristiriidan lykkäämisellä saavutetaan. Osa valtuutetuista on ollut jo aikapäivät valmiina siihen, että valtuuston eteen tuodaan useampi ehdokas ja valinta tehdään äänestyksellä. Imatralainen periaate kaupunginjohtajan yksimielisestä valinnasta päätyisi siten historiaan, mutta tulisipa valinta edes tehtyä.

Huhtikuun alussa käytävät kuntavaalit selvästikin nipistelevät poliitikkojen vatsoissa. Soutaminen, huopaaminen ja kabinettipeli ovat värittäneet johtajavalintaa tähän asti, eikä sen ruotiminen vaalikentillä maistu sopan keittäjille. Sitä enemmän huolissaan pitää kuitenkin olla kaupungin päätöksentekokyvystä. Näyttää siltä, että Imatralla ei tällä hetkellä löydy niin painavaa poliittista tahtoa, että pelleilyn puolelle menevä peli saataisiin vihellettyä poikki.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kirjoittaja on Uutisvuoksen vastaava päätoimittaja