Sakarat sijoilleen Ruokolahdella, sitten päästään koulun seiniin

24.3.2016 19:41
Kuva: Kai Skyttä
Kirkonkylän väliaikaiset koulutilat edustavat parakkiarkkitehtuuria.
Kirkonkylän väliaikaiset koulutilat edustavat parakkiarkkitehtuuria.

Ruokolahden kunnanvaltuusto kokoontuu 5. huhtikuuta ylimääräistuntoon lukitsemaan kirkonkylän uuden koulun pohjaratkaisun.

Tarjolle on piirretty kolmen sakaran koulu. Toinen vaihtoehto oli perinteinen suorakulmainen rakennus. Molemmilla on puolensa, mutta sakaramallia suunnittelija pitää parempana.

— Sen etuja ovat tilojen sujuvampi muunneltavuus sekä helpommin toteutettava laajentaminen, jos sellaiseen vielä joskus tulee tarvetta, kouluhankkeen arkkitehti Heimo Varis toteaa.

Kuntaan on lähetetty havainnekuvia koulun pohjaratkaisusta sekä osin myös julkisivuista. Varis korostaa, että aivan lopullisia ne eivät ole. Valtuutetuille jaetaan ennen kokousta vielä kuvat, jotka ovat todennäköisesti mieluista katseltavaa. Luvassa on hieman säästöä, kun yhtä sakaraa on jonkin verran supistettu, Varis kertoo.

Variksen koulu on betonirunkoinen. Pintamateriaaleiksi on mietitty muurattua punatiiltä sekä osittain levyä. Eräässä vaiheessa Varikselle välittyi toive hirsikoulusta, mutta siitä suunnittelija ei innostunut. Hirsikoulu olisi Variksen laskelmien mukaan erittäin kallis. Variksen mukaan karkeasti voidaan laskea, että asetettaessa kustannuskatto noin 15 miljoonan euroon Ruokolahti joutuisi tekemään hirsikoulustaan tiloiltaan lähes puolta pienemmän kuin betonikoulusta.

Jos valtuusto leimaa koulun pohjamallin, voidaan jatkaa muuta suunnittelua. Varis lupaa kaikki päättäjille tarvittavat kuvat lokakuun loppuun mennessä.

Matti Veijalainen