Navetoiden määrä on vähenemään päin — Imatralla on tällä hetkellä enää yksi lypsykarjatila

17.3.2016 7:29
Kuva: Inka Nordlund
Pellot säilyvät kuitenkin pääosin viljelyssä karjatalouden vähentyessä.
Pellot säilyvät kuitenkin pääosin viljelyssä karjatalouden vähentyessä.
Maidontuottaja on entistä harvinaisempi yrittäjä Imatran seudulla.

Maidontuotantotilojen määrä vähenee entisestään. Vuoden 2013 lopussa Imatralla oli lypsykarjatiloja kaksi kappaletta, vuotta myöhemmin yksi ja vielä viime vuonnakin määrä oli enää yksi.

Rautjärvellä lypsykarjatiloja oli 2013 lopussa 15, vuoden päästä siitä enää 12 ja viime vuonna kahdeksan. Ruokolahdella vastaavat luvut lypsykarjatilojen olivat 21, 19 ja 16.

Muita nautatiloja Imatralla oli viime vuonna kaksi, Rautjärvellä kuusi ja Ruokolahdella kaksi. Muulla nautatilalla tarkoitetaan esimerkiksi lihanautoja kasvattavaa tahoa ja emolehmätuotantoa.

Maaseutuasiamies Eveliina Anttonen Etelä-Karjalan maaseututoimesta sanoo, että useimmiten lypsykarjatilan lopettaessa tila jatkaa kuitenkin tuotantoaan. Yleensä tuotantosuunnaksi vaihtuu esimerkiksi kasvituotanto.

— Jos tila ei jatka tuotantoaan, niin pellot siirtyvät yleensä toiselle tuenhakijalle viljelyyn, Anttonen kertoo.

Luonnonvarakeskuksen mukaan maidon tuottajahinta oli viime vuonna lähes 16 prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2014. Maanlaajuisesti myös naudanlihantuotannon kannattavuus heikkeni viime vuonna jo toisena perättäisenä vuonna tuottajahinnan alamöen ja korkeiden tuotantokustannusten seurauksena.

Lue lisää päivän lehdestä.

Anniina Meuronen