Matkalla keväthangille? Lue vinkit lumisokeuden hoitoon ja silmien suojaamiseen

12.3.2016 17:06
Kuva: AOP

Kirkkaat keväthanget houkuttelevat laduille ja laskettelurinteisiin. Heijastavista hangista voi kuitenkin olla myös haittaa, sillä silmät saattavat häikäistyä tai kärsiä lumisokeudesta. Lue vinkit, kuinka hoitaa lumisokeus kotikonstein ja mitä ottaa huomioon suojaavien aurinkolasien hankinnassa.

Mitä lumisokeus on?

Lumisokeus on runsaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurio, joka aiheuttaa tulehduksen silmän sarveiskalvolla ja sidekalvolla. Lumisokeus on yleensä harmiton, muutaman päivän kestävä tila, joka ei aiheuta pysyviä vammoja.
Sokeudesta ei siis varsinaisesti ole kyse, vaikka niin voisikin lumisokeus-sanasta päätellä.

Miten lumisokeuden oireet voi tunnistaa?

Lumisokeuden oireet alkavat yleensä tuntua pari tuntia kirkkaassa auringonpaisteessa oleilun jälkeen. Silmät voivat vetistää ja olla valonarat, ja niissä voi olla roskan tunnetta. Useimmilla silmäluomet turpoavat. Lumisokeuteen kuuluu myös kova kipu.

Miten lumisokeutta voi hoitaa kotikonstein?

Lumisokeuteen auttaa oleilu hämärässä huoneessa. Jos kipu on kova, silmät voi myös peittää. Lisäksi särkylääkkeistä on apua.

Miten lumisokeutta voi ennaltaehkäistä?

Lumisokeuden tai häikäistymisen voi parhaiten välttää suojaamalla silmät kunnollisilla aurinkolaseilla. Kannattaa varmistaa, että aurinkolaiseissa on riittävä UV-suojaus.
Polarisoivat aurinkolasilinssit ovat hyvät valkeilla hangilla, sillä ne auttavat hahmottamaan korkeuseroja. Sen vuoks niistä voi olla apua etenkin hiihtäessä, kelkkaillessa tai lasketellessa.
Omien silmien lisäksi myös lasten silmät on syytä muistaa suojata.

Lähde: Specsavers Oy.

Kanerva Jalarvo