Valo antaa lisää energiaa, mutta voi myös aiheuttaa masennusta — tunnista valon vaikutukset itseesi

6.3.2016 21:53
Kuva: Kimmo Seppälä

Päivien pidentyessä monet ihmiset lähtevät helpommin ulos. Heille lisääntyvä valo on tervetullut voimaa ja energiaa antava asia. Sitä se ei ole kuitenkaan jokaiselle.

— Joillakin lisääntyvä valo voi nostattaa ahdistusta, levottomuutta ja masennustakin. Jos takana on esimerkiksi surua, merkki keväästä ja uudesta elämästä voi tuntua pahalta, sanoo Diacorin johtava psykologi Tuija Turunen tiedotteessa.

Turunen korostaa, että ihmiset reagoivat valoon yksilöllisesti.

Lisääntyvästä valosta saa hyvillä mielin iloita ja nauttia, mutta on hyvä ymmärtää myös niitä, jotka potevat esimerkiksi niin sanottua kevätväsymystä.

— Ihan tutkimuksellistikin tiedetään, että kevättulvien aikaan itsemurhat lisääntyvät. Myös maniajaksot yleistyvät, kun valoa tulee yhtäkkiä paljon. Toisaalta keväällä esimerkiksi rakastutaan helpommin.

Pohjoisella pallonpuoliskolla joudutaan valon suhteen sopeutumaan molempiin ääripäihin. Talven ja kaamoksen ajaksi elämä hidastuu, keväällä se taas virkoaa.

Turusen ohje on, että ihmisen olisi hyvä tunnistaa, miten valo itseen vaikuttaa.

— Ihminen ei voi itse valita, miten valon määrän vaihteluihin reagoi. Omia ominaisuuksiaan tunnustelemalla oppii säätelemään valon määrää eri vuodenaikoina. Joku hyötyy kesäöisin pimennysverhoista ja kaamosaikaan lisävalosta.

Kanerva Jalarvo